Trosser haglbyger og tåke

Nytt norsk 49er-lag tar form på Byfjorden i Bergen

Nytt norsk 49er-lag tar form på Byfjorden i Bergen

To–tre ganger i uka – selv nå i høstmørket – kan observante bergensere se en båt med en norskflagget gennaker fare rundt på Byfjorden. Om bord er Stian Tuv og og Øyvind Rostrup – Norges nye 49er-lag som sikter mot stjernene. I et filmklipp på SEILtube har de presentert seg.

Publisert Sist oppdatert

– Etter Laser-satsningen var det naturlig for meg å gjøre noen annet. Å seile 49er har alltid vært drømmen. Det er en type seiling som appellerer 100% til basic seilglede, og det er en type seiling som jeg tror representere fremtiden i seilsporten, sier Stian Tuv til SEILmagasinet.

Stian Tuv har i de senere årene satset knallhardt i Laser, og han og Kristian Ruth har vært klassens Knoll og Tott. De trente sammen i over to år for å hjelpe hverandre oppover den internasjonale rangstigen. Målet var OL i Kina, og de hjalp hverandre med alt – vel vitende om at kun en av dem kom til OL. Og det ble Kristian som til slutt trakk det lengste strået.

Etter OL har det vært stille rundt Stian Tuv.

TIL BERGEN. – Jeg bestemte meg for å komme i gang med studier. NHH i Bergen var da et naturlig valg. Det var likevel tøft å ta avgjørelsen å begynne og studere før jeg har fått ordentlig utbytte av all den treningen jeg har lagt ned i Laseren. Jeg føler at jeg har utviklet meg enormt som seiler de to siste årene, og jeg ønsker virkelig å bruke det grunnlaget til å satse i 49er nå, sier Tuv.

Ved NHH traff Stian seileren Øyvind Rostrup.

NY DUO. – Øyvind satset i 49er for 3-4 år siden, og han ble fort tent på tanken av å seile litt igjen. Vi fikk rigget opp 49eren, som jeg ved hjelp av Thor Johan Furuholmen har kjøpt, kun 2 minutter fra skolen, og vi har jobbet inn en rutine der vi klarer å være så effektive at vi kan seile mellom forelesningene. Grunnlaget mitt fra Laseren og Øyvinds tidligere 49er-erfaring, samt hans erfaringer som coach de senere årene, viste seg fort å være en bra kombinasjon, forteller Stian Tuv og fortsetter:

– Vi har allerede fått til et veldig bra samarbeid og kommunikasjon om bord. For min del har det å seile med Øyvind vært litt som å både ha en gast og en coach om bord. Øyvind er sinnsykt dyktig, samtidig som han har et utrolig reflektert syn på det vi 

driver med.

UANSETT VÆR. Nå trener de på Byfjorden i Bergen og er stort sett alene i haglbyger, tåke, minugrader og kuling.

– Årsaken er ene og alene at dette er sinnsykt gøy, sier Stian.

Målet deres er å trene 2–3 ganger i uken gjennom hele vinteren.

– Vi tror at kontinuerlig og systematisk trening på Byfjorden er minst like bra som en uke i for eksempel Miami. Inntil videre har vi i hvert fall stort utbytte av å trene boathandling alene.

På sikt er målet til Stian Tuv og Øyvind Rostrup å skaffe midler til å investere i en båt til. De ønsker å ha en båt strategisk plassert på en treningsbase i Europa og en båt her hjemme.

– Før den tid er vi imidlertid avhengige av sponsorer, slutter Stian Tuv.