Friske og våte tak i Nyttårsseilasen

Flere seilere falt i sjøen

Flere seilere falt i sjøen

Flere seilere fikk føle det kalde vannet utenfor Stavanger på kroppen da årets første, norske regatta gikk av stabelen under friske forhold. Minst fire seilere falt i vannet og flere ble dukket godt da båter broachet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi målte 15–16 m/sek relativ vindstyrke på det meste da vi seilte bidevind, forteller Einar Talgø fra Stavanger Seilforening til SEILmagasinet. Bortsett fra at vinden var i friskeste laget, var forholdene flotte for seiling en tidlig januar-helg: 4–5 plussgrader og blå himmel.

– Det ble en frisk spinnakerlegg ut til nordsiden av Hundvåg med en del sterke rosser med tilhørende store vindskift – noe som førte til at det var mange broacher å se, forteller Talgø.

FIRE I VANNET. Og for noen ble dette dramatisk:

– Minst 4 personer falt i vannet, noe som ikke er spøk med bare noen varmegrader grader både i vannet og i luften. Med spinnakeren oppe i kuling og med 10–11 knops fart i skuta er det ikke helt enkelt kjapt å ta en kuvending og plukke opp den som falt over bord, sier Einar Talgø.

Han forteller at en person måtte reddes av en annen deltagende båt, for deretter å bli satt over i redningskøyta som kunne ta en lykkelig, men våt seiler til land.

– Denne hendelsen minner oss på at det ikke er spøk det vi holder på med. Sikkerheten kan ikke tas alvorlig nok, og flyteplagg må brukes – noe som også ble gjort av alle deltagerne på seilasen, sier Talgø.

   

EXPRESS VANT. Vinden frisknet til utover i seilasen og på kryssen inn i Byfjorden var vindskiftene store og ifølge Talgø vanskelige å takle. Båten som klarte dette aller best i år, var Expressen EXTENSION med Team Extension i mannskapsprotokollen. De gikk i mål drøye 2 minutter før neste båt, Bavaria 46en CRISTHMA med Frode Johannesen som skipper. Det er ikke første gang en Express vinner denne regattaen.

 

SEILTE HJEM. På tredjeplass kom RAINBOW DANCER, en Rainbow 42 som også har en lang Nyttårsseilas-merittliste.  Rolf Kjønnerød er skipper om bord der. Alle de tre båtene «på pallen» seiler for Stavanger Seilforening.

– Team Extension viste seg for øvrig som 100% dedikerte vinterseilere. Etter seilasen og etter den sosiale samlingen på De Røde Sjøhus hoppet seilerne om bord i båtene sine og seilte til Kvitsøy for tradisjonell Bacalao-nyting, forteller Einar Talgø til SEILmagasinet.

SNART ER DET VÅR. Selv oppsummerer han regattaen slik:

– På generelt grunnlag må det sies at arrangementet nok en gang var supert. Til tross for friske forhold var det en fantastisk opplevelse å ta del i dette. Denne seilasen minner oss om at det kommer en vår om ikke altfor lenge, og det setter litt mental fokus på å begynne klargjøringen for en ny sesong.

Den sosiale biten med fiskesuppe, seilerskrøner og tilhørende gjennomgang av seilasen av Christen With er også vanskelig å slå. Da får en heller akseptere at utstyr – og dermed kanskje også noen tusenlapper – ryker...

41 båter fullførte Nyttårseilasen og fullstendig resultatliste finner du her.