Sikter mot VM i Norge i 2010

Penger og store ambisjoner i X-41 Klubben

Penger og store ambisjoner i X-41 Klubben

Klasseklubben for X-41 har gjennomført sin første sesong og har delt ut55 000 kroner i premier i ranking og klassemesterskap. Nå siktes detmot VM i Norge i 2010.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, vi har har en tanke om å søke VM i 2010. I år går  mesterskapet i Italia, og det alternerer mellom Nord- og Sør-Europa, og med den store flåten av X-41er vi har i Norge, burde sjansene være gode, mener nyvalgt leder av X-41 Klubben, Thomas Oksmo.

SAMARBEID. Klubben har også innledet samtaler med X-35-seilerne i Norge. Den klassen skal ha sitt EM i Nord-Europa i 2010, og tanken om et samarbeid og et parallell-arrangement av mesterskapene er nærliggende. Mens tyngden av X-41-seilere er i Oslo, er majoriteten av X-35-seilerne i Stavanger. Arendal – midt i mellom – peker seg derfor ut som et egnet sted, og Arendal har godt ry på seg etter et meget vellykket X-Yacht Gold Cup i 2005.

Begge klassen er godkjent av ISAF som internasjonale klasser.

11 NORSKE BÅTER. Takket være en massiv satsing fra Xpo Group AS på X-41 i forbindelse med bedrfitscupen de arrangerer hvert år, har X-41-klassen fått en flying start i Norge. Hele syv av de 10 X-41ene som fins i Norge, er i XPO-systemet, mens de øvrige tre er privateid. En fjerde båt kommer til Norge i år, det er Tom Clement Ludvigsen, som vil bytte ut sin X-99 KRYSS med en X-41 etter at de har fullført X-99-VM i Åsgårdstrand i år.

PENGEPREMIER. For ytterligere å stimulere interessen for klassen er det blitt delt ut 55 000 kroner i pengepremier i forbindelse med klassens rankingliste og klassemesterskap, og den heldige vinneren av den største pengepotten, kr 25 000, ble TEAM QUANTUM med X-41-sjefen selv, Thomas Oksmo, som skipper. De vant klassemesterskapet i 2008.

TEAM LEXINGTON og TEAM GRAN SEIL, med henholdvis Espen Clason/Thomas Føyen og Terje Wang som skippere, mottok hver 12 500 kroner for sin delte ranking-seier. Giver av til sammen 50 000 kroner, var X-Yachts Norge AS.

I tillegg mottok TEAM STARFISH med brødrene Hedemark 5000 kroner. Det fikk de for å ha vært beste båt uansett klasse under siste dag av NORCs klassemsterskap.

NO CASH i 2009. For året 2009 foreligger det imidlertid ikke noen løfter om pengepremier, kan Oksmo fortelle, men han legger optimistisk til:

– Foreløpig.

X-41 Klubben, som nylig hadde årsmøte der Thomas Oksmo og Thomas Føyen ble valgt som henholdsvis leder og nestleder, satser på en aktiv og innholdsrik 2009-sesong. Det innebærer treningsregattaer om mandager i Indre Oslofjord, rankingregattaer og deltagelse i NORCs arrangementer. I tillegg har klassen EM i Kiel i Tyskland og VM i Italia, og målet er å være representert med norske seilere begge steder.

BØR DELTA. – Jeg tror det er spesielt viktig at vi stiller opp i Kiel, ikke minst om Norge skal ha noen sjanse til å bli tildelt VM i 2010. I Italia vil det høyst sannsynlig være mulig å få chartret en båt, og det letter jo muligheten for å delta der betydelig, sier Thomas Oksmo til SEILmagasinet.

Han kan også fortelle at de også har fått positive signaler fra KNS når det gjelder deltagelse i Hankø Race Week til sommeren.