Seilmakeren Doublehanded 2009

Storbåtvær nordover

Storbåtvær nordover

Hvis de største båtene kommer seg i mål før vinden løyer og vrir i ettermiddag har de gode sjanser til å få full uttelling for vannlinjefarten. De andre kan nemlig bli liggende igjen i stilla og vente på sørlige vinder til fredag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Den nordvestlige friske brisen skal stå til i ettermiddag. Seilerne får også en sjanse til å tørke opp både seg selv og båten i løpet av dagen siden det stort sett blir pent vær fra i formiddag. 

VEISKILLET.  Det store veiskillet i regattaen skjer i ettermiddag. Det er ikke før i ettermiddag ved 16-tiden at de 20 knopene fra nordvest skal løye og begynne å tikke mot vest. Da går det imidlertid raskt nedover i styrke.

Klokka 18 blåser det 5–10 knop og de som da er innenfor Korsfjorden vil sannsynligvis kjenne det ekstra, siden de begynner å komme i le for den løyende vinden.

Tidlig fredag morgen skal vinden igjen begynne å fylle inn fra sør og komme opp i 15 knops styrke. Men innen den tid er forhåpentlig alle i mål. Kanskje?

STRØM. De som seiler på utsiden av Karmøy nå skal ha litt motstrøm fra vannet som renner ut av Bømlofjorden. Vel på høyde med Espevær vil strømmen avta noe. Går de langt ut vil de endog hente medstrøm. Etter hvert som båtene plukker mil nordover, vil de også komme inn i medstrøm fordi strømbeltet beveger seg inn til land,

BØLGER. De som seiler på utsiden av Karmøy har jevnt 2,5 meter høye bølger fra nordvest å slite med. Maks bølgehøyde, i følge yr i området, er rett over 4 meter.

De som går Karmsundet og stikker baugen ut på Sletta får uryddige forhold med 2 meters bølger jevnt midt i mot, og bølgene topper ut på 3,5 meter. Ikke akkurat en perfekt morgen, men det har garantert sin sjarm.