Nedtelling til Færder`n – Færderseilasens 10 bud

Kom deg frem i fri vind!

Kom deg frem i fri vind!

I dag er det 9 dager til Færder-starten. Hver dag vil SEILmagasinet komme med gode tips for Norges største regatta. Og når regattastarten nærmer seg kan du laste ned nyttige Færder-tips på SEILmagasinet.no!

Publisert Sist oppdatert

De beste vinner som regel – det gjelder også Færderseilasen – men hva er det som bringer dem til topps gang etter gang? Om det ikke er hele sannheten, så er det i alle fall slik at det i Færder’n er et sett regler som alltid gjelder:

Vi har kalt dem Færder’ns 10 bud. Her er de to første.

Til og med torsdag 11. juni vil du kunne lese Færdertips her på SEILmagasinet.no. Og onsdag 10. juni vil vi legge ut vår Færderpakke til fri nedlasting; Du får alle våre artikler fra de senere årene angående Færder'n!

1. FREM I FRI VIND. Selv om det ligger nærmere 90 n mil og venter på deg, er starten i Færderseilasen uhyre viktig. I båtmylderet i havnebassenget i Oslo utenfor Aker brygge gjelder det mest av alt å få fri vind og komme frem i feltet. Det motsatte; å bli pakket inn av mange båter, ikke komme seg fri og bli liggende på etterskudd, kan ødelegge mye for regattaens endelige resultat.

De få metrene du vinner i starten og ligger foran ut forbi Dyna fyr, kan bli til atskillige nautiske mil, for det særegene ved Færder’n er at regattaen foregår på en lang, smal bane, og endringer i vinden vil ofte derfor komme først til dem som ligger først eller sist i feltet. Historien har vist at det oftest er båtene som ligger fremst som profiterer, og det har nok noe med at vi på våre breddegrader værmessig ligger i vestavindsbeltet, noe som gjør at endringer i været gjerne skjer først i sør og vest.

«Frem i fri vind» er bud nummer 1 en i Færderseilasen, og det gjelder ikke bare i starten; budet er aktuelt under hele seilasen. Nest etter starten er det i Drøbaksundet fokuset på dette budet må være størst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

LAST NED: Onsdag 10. juni vil du kunne laste ned vår Færderpakke spekket med tips for hele regattaen.

2. SEIL RIKTIG I STRØMMEN. Drøbaksundet er hovedtrakten i Færder’n, og du må forholde deg til strømmen i denne delen av seilasen. Men også ute på Breidangen og videre sørover til Hollænderboen og Tristeingrunnen er strømmen en viktig og avgjørende faktor å ta med i strategivalget. Sett deg derfor inn i strømvarslene på forhånd og vit når det er høy- og lav-vann og når strømmen renner utover og innover.

Meteorologisk institutt har glimrende og detaljerte strømvarsler, for takket være oceanograf Lars Petter Røed, er Oslofjorden et av de best dokumenterte strøm-områdene i verden. Det er derfor ingen unnskyldning for ikke å ha noe begrep om hvordan strømmen renner.

Skulle du mot formodning ikke ha fått denne informasjonen med deg, må du være observant når du passerer staker og bøyer og observere hvilken vei strømmen renner. Også båtens instrumenter vil kunne røpe dette ved å sammenligne båtens fart gjennom vannet og båtens fart over grunnen (SOG).

Avhengig av hvor avanserte instrumenter du har, vil du få detaljert informasjon om strømmen på instrumentenes display.

Renner strømmen med deg må du søke ut på dypt vann og til strømsterke områder. Renner den imot, er det grunner og det å krype langs land som gjelder.

(Teksten er hentet fra SEILmagasinet 2008/5. Forfatter er Morten Jensen)