Nedtelling til Færder`n – Færderseilasens 10 bud

Velg side og vær konsekvent

Velg side og vær konsekvent

Når du har kommet deg ut av Drøbaksundet skal du velge hvilken side av fjorden som lønner seg. Vest eller øst?

Publisert Sist oppdatert

De beste vinner som regel – det gjelder også Færderseilasen – men hva er det som bringer dem til topps gang etter gang? Om det ikke er hele sannheten, så er det i alle fall slik at det i Færder’n er et sett regler som alltid gjelder:

Vi har kalt dem Færder’ns 10 bud. Her følger bud nummer fire.

Til og med torsdag 11. juni vil du kunne lese Færdertips her på SEILmagasinet.no. Og onsdag 10. juni vil vi legge ut vår Færderpakke til fri nedlasting; Du får alle våre artikler fra de senere årene angående Færder'n!

4. VELG SIDE OG VÆR KONSEKVENT. Når du endelig har tråklet deg gjennom Drøbaksundet, vider fjorden seg ut og nok et viktig valg venter; skal du gå øst eller vest?

Valget bør dels basere seg på informasjonen du har innhentet på forhånd om vind og strøm, dels om hva du faktisk ser av vind på sjøen, skyer og hvordan bildet av båter som seiler foran deg der ute, arter seg.

Dette er ikke noe lett valg, men det er ofte et viktig og avgjørende valg. Det er vanskelig fordi teorien ofte peker i retning av et valg vest i fjorden. Du har medstrømmen som fortsterkes av Drammenselva på vestsiden av fjorden, og du kan ofte på dette stadiet i seilasen ha en dreining på vest når vinden begynner å slukne hen. Begge delene tilsier et vestlig valg.

Men, så er det det, at praksis så mange ganger har vist at østsiden opp langs Jeløya likevel har vist seg å være best. Er det motstrøm gir Gullholmen og det grunne farvannet inn mot Jeløya godt strømle, og det har ofte vist seg at vinden på kveldstid står godt ut av buktene på Jeløya.

Uansett hva du velger er det som regel viktig at du er konsekvent. Velger du østsiden, så gå virkelig mot øst – velger du vestsiden så ikke gjør det halvhjertet slik at du blir liggende midtfjords.

Valget har selvfølgelig mye med værmeldingen og når på døgnet du vil passere Breidangen. Er det spådd en rolig sommernatt, vil det ofte være mer vind langs land enn midtfjords – i alle fall før en eventuell god, gammeldags nattebris fra nord får etablert seg.

(Teksten er hentet fra SEILmagasinet 2008/5. Forfatter er Morten Jensen) 

Færder-bud nummer 1 & 2 

Færder-bud nummer 3

 

LAST NED: Onsdag 10. juni vil du kunne laste ned vår Færderpakke spekket med tips for hele regattaen.