CAMILLA første båt i Marstrand

– Vår tyngste seilopplevelse noensinne

– Vår tyngste seilopplevelse noensinne

– Nå skjønner jeg hvordan Volvo Ocean Race-seilerne har det. Dette er den tyngste seilopplevelsen i hele mitt liv, sier Christen With etter å ha kommet i mål i Marsttrand.

Publisert Sist oppdatert

6 timer, 34 minutter og 34 sekunder brukte Christen With og Pål Berntsen på distansen Arendal–Marstrand med båten CAMILLA, en Cockson 50 med svingkjøl. Det gir dem en gjennomsnittsfart på 15,3 knop på den 100,5 n mil lange distansen, og det er en halvering av den tidligere enskrogsrekorden på etappen i Watski Skagerrak TwoStar.

Når man så føyer til at flerskrogrekorden er på 10 timer, 13 minutter og 50 sekunder og er satt av en Seacart 30 (som også heter CAMILLA og har samme eier) – så får man et perspektiv på hvor fort dette har gått.

32 KNOP PÅ LOGGEN. – Det høyeste tallet vi så på loggen var 32 knop! Jeg så det selv med mine egne øyne forteller Christen, og karakteriserer opplevelsen som helt fantastisk og vill.

Han forteller at de jevnt lå med en fart på 18–20 knop. De seilte med storseil og jibtop (høyt skåret forseil).

– Vi har regnet ut at vannet fyker over dekk treffer oss med 80 km/t og det er ikke regndråper som kommer, men bøtter. Da vi dro ut fra Arendal skalket vi alle luker og siden har vi vært på dekk, og vi har verken fått i oss vått eller tørt på turen, forteller With.

Han forteller at de har ødelagt «den ene kringla» (rattet):

– Det skjedde en gang Pål fikk en kubikkmeter med vann på seg og belastet kringla.

SOM I VOLVO OCEAN RACE. Christen beskriver at båten har vært å seile som en Volvo Ocean Race-båt slik de har vært å se på SEILtv med vannet fossende over dekk. Likevel sier han at det likevel er udramatisk å seile båten, fordi den er så stødig og kontrollert.

– CAMILLA er en fantastisk flott båt, jeg har ikke opplevd maken. Vi har ikke hatt noen problemer med båt, seil eller rigg. Vi har hatt daggerboardet (senkekjøl forenom masten) og kantet kjølen 35 grader, og båten har vært superstabil å styre. Bortsett fra at det har gått styggfort, så har hele turen gått uten problemer, sier Christen With.

FORLENGET PITSTOP-TID. CAMILLA kom inn til pitstop som første båt – og foreløpig også den eneste. De neste er ventet inn mellom klokka 20 og 21. Seilerne har hatt en svært luftig overfart mellom Arendal og Skagen og det blir rapportert om vind med kast sterkere enn 20 m/sek. Vinden har hatt vestlig – sydvestlig retning.

På grunn av den strabasiøse seilingen og for at seilerne skal få litt ekstra hvile, har arrangøren, Fredrikstad Seilforening, bestemt at pitstop-tiden skal forlenges fra tre til fem timer.