Sætrekruset

Tradisjonell sommerseilas fikk sommerføre

Tradisjonell sommerseilas fikk sommerføre

Det ble sommervær så det holdt under Sætrekruset. Og vinden holdt også til at det ble regatta. Se bilder fra seilasen.

Publisert Sist oppdatert

Thomas Bjørseth har sendt SEILmagasinet denne rapporten.

27. juni arrangerte Hurum Seilforening regattaene SætreKruset for kjølbåter og Bendit Mini-SætreKruset for Optimist og 2-Krona.

VARM DAG, MEN LITT VIND. Det ble en varm dag i strålende sol fra skyfri himmel, men heldigvis hadde nordavinden bestemt seg for å velsigne oss med sin tilstedeværelse stort sett hele dagen. Den kom og gikk litt, men døde aldri helt ut. Dermed ble det jevnt over nok vind til at alle klarte å holde fart i båten og de aller fleste fullførte innenfor tidsfristen.

For deltagerne i SætreKruset ble det en flott spinnakerstart med behagelig fart ned til runding ved sørenden av Håøya, mens kryssen opp til runding nord for Lågøya ble en noe frustrerende affære på grunn av kraftig motstrøm.

MOTSTRØM. Etter hvert som båtene nærmet seg Aspond og Lågøya roet vinden seg noe, så den kraftige motstrømmen ga flere litt hodebry. De fleste valgte å gå tett inntil Frognlandet eller Aspond/Lågøya, og tjente på det. De som gikk ut i strømmen ble hardt straffet og tapte en del i forhold til de som gikk langs land eller øyene.

Etter runding nord for Lågøya krysset alle over til Høvikskjærene, og herfra og inn til målgang i Sætrepollen var det en rolig spinnakerseilas.

FORUTSEENDE. Selv med vind stort sett hele dagen var det en forutseende regattasjef for SætreKruset, Jostein Holdhus, som sendte ut en båt for å notere mellomtider ved nordenden av Høvikskjærene i tilfelle vinden skulle dø ut helt. Da det viste seg at alle unntatt en båt kom seg fra Høvikskjærene og i mål ble resultatene fra målgangen gjeldende.

ET SYN. Jostein fikk for øvrig endelig se noe han har ventet på i snart 30 år – en av deltagerne valgte ruten gjennom det smale sundet mellom Røykenlandet og Killingholmen/Torvøya på legget fra Høvikskjærene og inn til mål, og kom med full spinnakerføring forbi undrende solende og badende gjester på Bestonstranda og Skogsborg.

20 BÅTER. Tilsammen stilte 20 båter til start i SætreKruset, fordelt på 10 båter i LYS I og 10 båter i LYS II.

Vinneren av LYS I ble Yngve Lønmo fra Hurum SF i INAKA .Han seilte med sin far Asbjørn som mannskap, og de ledet fra start til mål. Konkurrentene kom jagende bak, men klarte aldri å ta han igjen. I mål var han ca. 3 minutter foran neste båt på korrigert tid.

LYS II ble vunnet av Iver Iversen fra Nesodden SF i TANGO.

SOMMERFEST. Etter endt regatta var det sommerfest med premieutdeling på Hurum Seilforenings seilerhus i Sætre. Store og små seilere stilte til fest og jubel, og det ble også delt ut sponsorgaver til alle klassevinnerne fra Gran Seil. Bama sponset frukt og grønt til grillingen, og hadde tidligere på dagen også sørget for at alle deltagerbåtene fikk en pose frukt med seg under regattaen.

Komplette resultatlister vil bli lagt ut på Hurum Seilforenings nettsider.