46 høringssvar i lisenssaken offentliggjort

Helgelektyre for lisensnysgjerrige

Helgelektyre for lisensnysgjerrige

Lisenssaken har skapt debatt og engasjement, og nå kan du se alle de 46 høringssvarene som Norges Seilforbund har mottatt.

Publisert Sist oppdatert

Blant de 46 høringssvarene er 8 fra klasseklubber, 5 fra seilkretsene og resten fra seilforeningene. Lisenskomiteen som har gjennomgått alle svarene, anslår at svarene representerer ca. 60% av medlemsmassen i Norges Seilforbund.

Etter å ha gjennomgått alle svarene har lisenskomiteen kommet med en vurdering til styret, og det er denne som skal behandles på styremøtet mandag 7. desember.

TRÅ VARSOMT. Lisenskomiteen anbefaler i sin vurdering til styret at det trås meget varsomt ved innføringen av lisens, og trekker frem tre momenter som vesentlige i behandlingen:

  1. Personlig lisens bør kun gjelde brett og jolleklasser
  2. Omfang må justeres i den grad det er mulig for å skjerme klubbregattaer
  3. Lisens bør innføres med minst mulig administrasjon både for NSF og for foreningene

 

IKKE ENTYDIG. – 11 av høringssvarene indikerer at de er positive til lisens, mens 19 høringssvar er generelt negative. 16 av høringssvarene har ikke angitt om de er positive eller negative, men har foreslått forskjellige konkrete endringer, sier Vidar Utne fra Bærum Seilforening, som har ledet arbeidet lisenskomiteen har hatt med å gjennomgå det hele.

Han presiserer at tolkningen de har gjort for å kategorisere svarene (nedenunder), er basert på flere personers gjennomlesning og tolkning, og de er et utdrag av de viktigste funnene.

Og hva mer fant de?

Jo, at i forhold til medlemsmassen er 26% av klubbene generelt positive til lisens, mens 24% er generelt negative.  9% av medlemsmassen som klubbene representerer, har ikke angitt om de er positive eller negative.

VIL SKJERME KLUBBREGATTAENE. 3 av høringssvarene avviser lisenssaken – og peker på at det ikke er gjort ett gyldig vedtak på seiltinget

Hele 24 av høringssvarene mente at man måtte skjerme klubbregattaene tydeligere eller komme med klare definisjoner på hva som er en klubb- og hva som er en kretsregatta.

– Ingen av høringssvarene har kommet med en god definisjon på hvordan dette kan løses i praksis, sier Utne.

PERSONLIG LISENS FOR JOLLER OG BRETT. Nesten like mange – 23 av høringssvarene – ba spesifikt om at personlig lisens for entypeseiling må endres.  Dette gjelder fortrinnsvis i forhold til klasser utover joller og brett.

– Alle klasseklubbene har spesifisert dette i sine høringssvar, påpeker Vidar Utne, og fortsetter:

– 6 av svarene ønsker heller at man skal øke kontingenten fremfor å innføre lisens, mens 3 svar synes NSF først må kutte kostnadene.  Mange høringssvar tar også opp at det ikke er ønskelig med en direkte tilbakeføring til klubbene.

FRYKTER ØKT ADMINISTRASJON. Oppsummeringen forteller også at gjennomgangstonen i mange av høringssvarene er at administrasjonkostnader og arbeid for klubber må holdes på ett så lavt nivå som overhodet mulig, slik at mest mulig av lisensinntektene kan benyttes på aktivitet.

Norges Seilforbunds president, Peter L. Larsen setter pris på det store engasjementet lisenssaken har avstedkommet, og i forbindelse med at alle høríngssvarene nå er lagt ut på NSFs hjemmesider, sier han:

STORT ENGASJEMENT – VANSKELIG SAK. – Denne saken har gitt stort engasjement, og vi er glade for at så mange foreninger og kretser har sendt inn høringsuttalelser. Dette har vært en støtte for lisenskomiteens arbeid – og vil være nyttig for styrets beslutninger mandag.

Mandag 7. desember skal lisensens utforming for 2010 endelig formuleres av NSFs styre, og han innrømmer at dette kan bli komplisert, men at styret vil ta oppgaven særs alvorlig:

– Jeg ber om forståelse for at dette blir en omfattende og komplisert sak for styret – som vil måtte foreta vanskelige avveininger av mange hensyn. Å imøtekomme alle ønsker er naturlig nok vanskelig, men det vi kan love er å behandle saken så grundig og forsvarlig som vi kan, sier han.

GYLDIG VEDTAK? Men før NSF-styret går løs på selve lisenssaken, skal det behandle punktet foran på dagsorden, nemlig påstanden om at tingvedtaket om å innføre lisens i 2010 som en prøveordning – noe 3 av høringssvarene påpeker – er ugyldig.

Og blir det konklusjonen, at vedtaket er ugyldig, blir det neste punktet på dagsorden særs enkelt…

Vil du sette deg nærmere inn i hva din forening, krets eller klasseklubb mener, finner du det hele på NSFs hjemmeside.