Bohusracet

Nordmenn på topp i Sveriges flotteste regatta

I helgen gikk svenskekystens kanskje flotteste sommerregatta av stabelen og i to av klassene var det nordmenn på førsteplass.

Bohusracet er raskt blitt den populære og folkelige doublehandedregattaen med en stor variasjon i båttyper. I år stilte 143 stykker til start i Uddevalla fordelt på fem klasser. Regattaen er på rundt 170 nautiske mil og strekker seg fra Hätteberget i sør til Tresteinene i nord før målgang i Smøgen.

NORSKE VINNERE. Det var få norske deltagere i regattaen og det ønskes flere fra både regattaledelse og seilere.  Likevel klarte to par å ta første plassen i hver sin klasse. Trond Evensen og Hans Andreas Solberg i klassen for flerskrog som, etter hva Trond kunne fortelle, så vidt rakk starten og derfor allerede startet regattaen med søvnmangel. I klassen SRS 1,16-1,23 vant Anne og Arild Heldal.

SKJÆRGÅRDSRALLY OG BROACH. Arild Heldal kunne fornøyd fortelle om et fantastisk og heftig race uten mye søvn i omtrent 30 timer. Fra å starte i nesten ingen vind til opp mot 12 sekundmeter hadde de en morsom opplevelse med et skjærgårdsrally der de hele tiden måtte finnavigere.

Selv midt på natten i dårlig sikt logget de 16,5 knop surfende inn i den svenske skjærgården. På vei mot Fjällbacka fikk de en broach som tverrstilte deres Hansson 31 i fjorden og fikk dem til å drive sideveis. Deres eneste løsning var å hive spinnakeren i sjøen, redde den, sette kryssfokk og få opp spinnakeren igjen. Dette tapte de litt tid på, men ved runding av Furuholmen (Strømstad) lå de fremdeles 12 minutter foran neste båt. Foruten klasseseier tok ekteparet også en solid femteplass overall.

Bohusracet later til å ha vært fornøyelig nok en gang. Og er for manges del en super start på sommerferien. Om mulig blir det lagt opp til ulike baner til neste år.  Klarer vi å mobilisere flere nordmenn da? For som Simen Løvgren sa:

– Man søker de innerste kroker og kriker. Det er et flott skue med et tett felt hele tiden. Et skikkelig orienteringsløp.