Overrasket i helt ny båt

Norsk 5. plass i Express-nordisk

Norsk 5. plass i Express-nordisk

Med helt ny båt og en porsjon gammel rutine seilte den norske Expressen TEAM TASSEN inn til 5. plass i nordsik mesterskap i Express.

Publisert Sist oppdatert

Det så lenge ut til å kunne bli sølv- eller bronsemedalje på det norske laget fra Soon, som besto av Even Larsen, Bengt Falkenberg, Kjetil Rekaa og Mats Kop, men en tjuvstart i nest siste seilas bragte dem ned til 5. plass sammenlagt til slutt.

– Vi følte vi lå på grensen, men trodde ikke vi var for tidlig over. Vi hadde god fart i startøyeblikket og stakk oss nok fort frem, sier Even Larsen, som likevel er svært godt fornøyd med innsatsen.

PANG-ÅPNET. – Vi hadde et mål om å komme inn blant topp 10, men vi merket ganske tidlig at vi hadde veldig god fart i båten, og da ble forventningene justert litt opp.

De pang-åpnet mesterskapet, som også talte som åpent SM og var en del av den tradisjonelle Marstrandsregattaen, med en 2. plass i et felt som talte 55 båter. Deretter fulgte en litt mer moderat 15. plass, før nok en 2. plass og en 5. plass – og plutselig lå de på annenplass sammenlagt.

GAMMEL RUTINE. Svenske Bengt Falkenberg, som var rormann om bord, er tidligere en meget merittert Express-seiler, men det var hele 13 år siden sist han hadde seilt en stor Express-regatta. Gamle kunster var imidlertid ikke glemt, og laget fortsatte med en 3. plass og så en laber 20.

Deretter kom den skjebnesvangre tjuvstarten, som gjorde at de også måtte trekke med seg 20. plassen i sammenlaget, og da hjalp det lite at de avsluttet mesterskapet på samme måte som de startet; på 2. plass.

HELT NY BÅT. At de seilte en splitter ny Express, vakte oppsikt under regattaen. Den var den ene av to nye Expresser som det kjente, svenske jolleverftet Finessa har bygd i Norge. Begge båtene er solgt til Norge, og begge båtene er hjemmehørende i Soon. Den andre tilhører Øystein Fuglesang, som imidlertid ikke deltok i Marstrand.

EXPRESS-MILJØ. – Express-klassen er på full fart inn i Soon, og vi ønsket å være en del av dette miljøet. Å seile entypeklasse er veldig lærerikt, sier Even Larsen til SEILmagasinet.

Per i dag er det fem båter i Soon, men i følge Even Larsen, er det flere på gang.

FORLENGELSE AV ET ANNET LAG. TEAM TASSEN er en forlengelse av laget Teknova Sails Racing Team som har gjort seg gjeldende i storbåtklassene. Først seilte laget en First 45, mens det i år har seilt en First 40. Larsen er som kjent Bénéteau-importør i Norge (Normar AS) og Falkenberg seilmaker (Albatross Segel).

– Storbåt-seilingen kommer alltid til å ha førsteprioritet hos oss, og derfor ryker NM i år. Det kolliderer med Tjørn Runt. Til neste år håper vi imidlertid å få med oss både SM, NM og to, tre Express-regattaer til, sier Even Larsen til SEILmagasinet.

6 NORSKE BÅTER. Ialt deltok det fem norske båter i Marstrand, men de øvrige var litt mer beskjedne enn rakettene fra Soon. Trygve Leergaard, fjorårets norgesmester, og mannskapet hans fra Oslo ble nr. 29, Mathias Friis, Oslo nr. 33, Trond Hammerø-Førde, Bundefjorden nr. 38, Morten Aagaard, Bundefjorden nr. 40 og Espen Skortsad, Oslo nr. 51.

Svenskene tok de fire første plassene og øverst på listen troner Michael Collberg.