Bergen Singlehanded

Flott debut for bergensk soloseilas

Flott debut for bergensk soloseilas

33 båter stilte til start i Bergen Singlehanded, som ble jevn og spennende.

Publisert Sist oppdatert

– Ville Finn Espeseth komme tidsnok?

Det spørsmålet stilte Kristian Bekkenes fra Askøy Seilforening seg da han hadde gått over mål med sin Wasa 38 – navngitt som NOVA. Wasaen har et LYS-tall på 1,22, mens foreningsfrenden fra Askøy, Finn Espeseth, kom halsende bak i sin Maxi 1050 GLEDEN. Den har en hundredel lavere LYS-tall.

– Vi har konkurrert mye mot hverandre og båtene seiler svært jevnt, forteller Kristian Bekkenes til SEILmagasinet.

DET HOLDT. Men Espeseth kom ikke i tide; det holdt med snaue minuttet for Kristian Bekkenes, som derved kunne være stolt over å være den første til vinne nyskapningen Bergen Singlehanded over all. Samtidig satte han meritterte shorthandedseilere ettertrykkelig på plass.

– Jeg tror god båthåndtering hadde en del å si for resultatet. Det ble en del spinnakerseiling, og jeg var nokså lang i armene til slutt, sier Kristian Bekkenes, som seiler mye shorthanded til daglig i sin Wasa 38, og som dessuten har innehatt de fleste posisjoner om bord i en Mumm 36 der han har seilt mannskap.

STØRST UTFORDRING. – Den største utfordringen synes jeg var seiling med spinnaker i bølger fordi autopiloten ikke var kraftig nok. Dessuten er jo alltid nedtaket av spinnakeren kraftkrevende. Båten min har også lensetakler, så jeg hadde også litt ekstra styr med dem, forteller Kristian Bekkenes.

Det ble i det hele tatt svært jevnt på resultatlisten etter at den 30 n mil lange løpet «Vest i havet» var unnagjort. Regnet lå tungt over Bergen før start, men det lettet etter hvert og med 3–7 m/sek fikk de ensomme seilerne det man vil kalle perleforhold.

PRESTISJE… Bak Askøy-duoen i toppen av over all-listen fulgte de to ringrevene Karl Otto Book og Kjell Ove Klungrehaug fra Bergen, hvoretter tidligere formann i Bergens Seilforening, Jan Hjellestad, snek seg snaue to minutter foran nåværende formann i foreningen, Trond Wickman. Sikker et temmelig hardt prestisjeoppgjør…

Klassevis fikk regattaen disse seierherrene:

  • LYS med spinnaker opp til 1,15: Frode Rønning, Bergen (Express)
  • LYS med spinnaker 1,16–1,24: Kristian Bekkenes, Askøy (Wasa 38)
  • LYS med spinnaker 1,25–1,30: Kjell Ove Klungrehaug, Bergen (Bavaria 35 Match)
  • LYS med spinnaker 1,31 og over: Karl Otto Book, Bergen (Hanse 430e)
  • LYS uten spinnaker: Petter Larsson, Bergen (Swedestar 370)

Med 33 deltagere, flotte forhold og et vellykket arrangement var igrunnen avgjørelsen med hensyn til neste år lett å ta: Bergen Singlehanded vil gå av stabelen i 2011 også. Bergens Seilforenings nyvinning var en utvilsom suksess.

– Mitt inntrykk er at alle var strålende fornøyde med arrangementet, og jeg tipper det vil delta nærmere dobbelt så mange til neste år, spår over all vinneren Bekkenes.

Se bilder fra regattaen.