Verdenscup: 42 Trofeo S.A.R. Princesa Sofia-Mapfre

Sebastian Wang-Hansen har løftet seg

Sebastian Wang-Hansen har løftet seg

Den som viser mest fremgang under verdenscup-regattaen på Mallorca, som pågår nå, er Sebastian Wang-Hansen.

Publisert Sist oppdatert

– Sebastian Wang-Hansen har tatt et godt jafs innpå den internasjonale eliten i brettklassen RS:X, og det er nok et resultat av mye trening i vinter. Blant annet har han tilbragt mye av vinteren i Hellas, og det har gitt gode resultater, forteller Lars Loennechen, landslagstrener i Norges Seilforbund, til SEILmagasinet.

– Sebastians sterke side har alltid vært mye vind, men i gårsdagens seilaser, som foregikk i lett og tricky vind, holdt han også godt følge. Lite vind har alltid vært Sebastians achilleshæl, men nå har han utvilsomt tatt et stort steg fremover, sier Loennechen.

Sammenlagt ligger Sebastian Wang-Hansen på 25. plass av 60 seilere i klassen.

GOD BÅTFART. En annen som smiler fornøyd på Mallorca, er Bjørnar Erikstad, skjønt tallenes tale på resultatlisten skulle tilsi noe annet. Erikstad, som seiler i 2.4 mR, ligger på 6. plass av 10 seilere, men det er en historie bak resultatene:

– Bjørnar har investert i to helt like båter der han blant annet kan justere spreder-vinkelen, noe som blant annet gir en mer optimal mastekurve. Det har gitt ham super båtfart, og av de fire seilasene som har vært arrangert, har han vært først på merket i to av dem, og nummer 3 i en tredje seilas, sier en fornøyd landslagstrener, som på Mallorca følger Erikstad spesielt.

ULIKT HANDICAP. – Banene her er imidlertid halvparten så lange som vanlig, og med Bjørnars handicap (han har ingen armer) tar det tid å trimme om fra kryss til lens – og motsatt, og det taper han på i forhold til de andre, som har begge armene i behold. Men når vi kommer på lengre baner igjen, kommer dette til å bli veldig bra, tror Loennechen.

Han forteller at Bjørnar Erikstad må seile på en helt annen måte enn konkurrentene. I startene må han for eksempel satse på å komme med fart og sig i båten bakfra, mens de andre, som for eksempel kan bruke armene til å bakke storseilet, i langt større grad kan posisjonere seg på startlinjen.

Bjørnar Erikstad har også et handicap på lensen når han skal jibbe, for mens de andre bare kan dra bommen over, må den norske seileren styre så høyt at vinden tar tak i baksiden av seilet og vipper over bommen. Det taper han også på i forhold til konkurrentene.

Det deltar kun 10 båter i klassen til Erikstad, men 7 av dem er blant de 10 beste i verden, så det er svært gode seilere han konkurrerer mot. Bjørnar Erikstad er den eneste som ikke har armer, mens en britisk seilers handicap er at vedkommende mangler to tommelfingre. Det er med andre ord en hviss forskjell på utgangspunktet når seilerne stiller til start.

REVANSJESUGEN. – I dag skal jeg ta dem, var Kristian Ruths uttalelse ved frokostbordet i dag.

Første dag var han uheldig og røk metallfestet til cunninghamen, slik at han måtte seile he første seilas uten cunningham. Og når det blåste opptil 15 m/sek, var det utvilsomt et ikke ubetydelig handicap. I annen seilas røk strømpen til cunninghamlinen – så også i den måtte han seile uten cunninghamjustering.

I gårsdagens seilas var det lettere forhold, men mer skiftende, og det slet de norske seilerne litt med.

– Vi har vind med østlig gradient, noe som gjør at du må seile inn mot land. Men så hender det at vinden «napper» litt mot høyre av og til, og om den gjør det og du er på feil kant av feltet, er det lett å tape mye. Ofte var de norske seilerne blant de fem beste inntil det gjensto 300 meter av kryssen, men var på feil sted i forhold til vindkantringen, forteller Loennechen.

I dag er det meldt om sjøbris og mer stabile forhold, og ikke minst det gjør at Kristian Ruth vil revansjere seg.

Etter dagens seilaser blir seilerne delt inn i gull-, sølv- og bronse-felt, og de beste norske seilerne i Laser Standard og Laser Radial ligger akkurat på grensen til å komme med i gull-feltet, så dagens seilaser blir avgjort spennende og avgjørende for deres videre sjanser i verdenscupregattaen.

Norske resultater etter to dager:

(Tallet til slutt viser plasseringen i prosent i forhold til antall deltagere. Det gir en slags sammenlignbar verdi på tvers av klassene dersom antall deltagere er parameteret)

RS:X (60 deltagere)

25. Sebastian Wang-Hansen, KNS (11-28-31-43) – 41,7%

2.4mR (10 deltagere)

6. Bjørnar Erikstad, Tønsberg (5-6-6-7) - 60,0%

Laser Radial (78 deltagere)

39. Marthe Enger Eide, Bærum (22-15-24-20) - 50,0%

40. Ina K. Berentsen Kullmann, Bærum (20-21-20-20) - 51,3%

42. Kristine Strandenes, Grimstad (20-20-19-24) - 53,8%

48. Natscha Uthaug, Milde (27-28-18-22) - 61,5%

Laser Standard (127 deltagere)

37. Kristian Ruth, Asker (17-17-19-11) - 29,1%

45. Mathias Mollatt, Moss (11-21-22-14) - 35,4%

95. Lars Myklebust Johansen, Brevik (21-35-29-34) - 74,8%

109. Inge Salvesen, Christianssand (36-32-34-36) - 85,8%

Komplett resultatliste