1000 Mile Race og FjordSailing Shetland Race

Enslig norsk kvinne i lang seilas

Enslig norsk kvinne i lang seilas

To norske båter deltar i doublehandedregattaen 1000 Mile Race, som nå er inne i siste fase. En av de norske seilerne er Anne Raangs fra Askøy.

Publisert Sist oppdatert

Anne Raangs seiler sin X-99  BAILAMOS sammen med nederlandske Dirk Reidel, og akkurat nå er de på vei over Nordsjøen med kurs for målgang i Bergen. Den andre norske båten seiles av Leif Arild Åsheim og Hans Martin Veding i J/109en PROMINEO RACING.

SKIFTENDE VIND. – Etappen til Bergen var veldig fin. Vi hadde vind fra alle retninger, men mellom 5 og 10 m/sek hele veien sånn at (nesten) alle kom i mål på Askøy Seilforening i god behold. Selv gikk vi over mållinjen natt til mandag 20. juni og det var akkurat i tide før vinden døde ut…, forteller Anne Raangs til SEILmagasinet.

Innsatsen på 1. etappe bragte henne og Dirk inn på en 9. plass av de 12 båtene som startet fra Scheveningen i Nederland. I 1000 Mile Race deltar det seilere fra fem land; Nederland, England, Belgia, Canada og Norge.

KLAR LEDELSE. Den britiske båten FASTTRACK – en Sun Fast 3200 med Nigel Colley og David Bowdler om bord – har gjort rent bord og vunnet begge etappene. På vei til Bergen på den siste etappen ligger de også godt fremme, men de ser ut til å få god match av Fifaro Solo IIen HOT SOCKS.

Se tracking av 1000 Mile Race og FjordSailing Shetland Race.

– Katie Miller og Matthew Lingley i HOT SOCKS var favoritter, men de hadde motorproblemer og dermed strømmangel på vei til Bergen. Det gjorde at de måtte navigere på kompass og hånd-GPS, noe som igjen gjorde det vanskelig å seile strategisk. Men på 2. etappe utførte de en stunt. De trodde motoren var reparert, men den gikk i stykkerk igjen på vei ut til starten. Da måtte de seile videre i lett vind, som gjorde at de kom to timer for sent. Men da de gikk over startlinjen, så de at mange båter lå stille i sør, så de valgte nord og seilte nesten rundt hele feltet og kom til slutt som 3. båt i mål!

Forteller Anne Raangs fra Lerwick før etappen til Bergen.

TILBAKE TIL BERGEN. – På vei tilbake til Bergen forventer vi bare sørlig vind, økende fra 10 til 30 knop jo nærmere Bergen vi kommer. Det blir nok en fordel for de tyngre og lengre båtene, og de med vannballast, og ikke så bra for en J-109 eller X-99 uten mannskap på ripa, sa hun før start.

Litt over midtveis på 2. etappe ligger hun nå midt i feltet.

TRIVES. Hun forteller at alle deltagerne i 1000 Mile Race koser seg.

– Under grillfesten som deltagerne fra Shetland (Leslie Irvine og Ewan Stirling om bord i VANDAL) inviterte til, ble det uttrykt at det var synd at det ikke var en fjerde etappe – og det måtte bli slutt snart…

WOLFPACK FØRST I MÅL. Nå er 1000 Mile Race på tre etapper, hvorav de to siste inngår i FjordSailing Shetland Race. Den siste etappen startet fra Shetland på søndag, og allerede nå er første båt i mål, og som på etappen Bergen–Shetland var det Transpac 52en WOLFPACK.

Les mer om 1000 Mile Race og FjordSailing Shetland Race.

Du kan for øvrig lese mer om Anne Raangs i SEILmagasinet nr. 7, som kommer i midten av august.