Internasjonalt Knarr-mesterskap i Oslofjorden

Amerikansk favoritt, norske overraskelser?

Amerikansk favoritt, norske overraskelser?

Favoritten er amerikansk, de sterkeste utfordrerne er danske, men også nordmennene håper å slå godt fra seg på hjemmebane i det internasjonale Knarr-mesterskapet som starter 6. august.

IKC – International Knarr Championship – er på Knarr-munne det gjeveste mesterskapet som kan seiles i klassen, og i år finner det sted i Oslofjorden i regi av KNS og Norsk Knarrklubb. Seilere fra USA, Danmark, Tyskland og Norge skal kjempe om mesterskapet.

AMERIKANSK TITTELFORSVARER. Favoritten er amerikansk:

– Regjerende mester, John Perkins fra San Fransisco, stiller. Han blir helt sikkert utfordret av de beste danske lagene, og forhåpentlig kan også de norske deltagerne utfordre. Årets norgesmester Johan Hvide fra Bergen og erfarne knarrseilere som Nils Petter Haugfos fra Drammen og Morten «Mr Knarr» Haugerud fra KNS kan fort blande seg inn i toppen, mener Martin Holter i Norsk Knarrklubb.

I så fall vil de representere en solid fremgang fra i fjor, da Johan Hvide var beste norske båt på en 17. plass. I 2009 var beste norske plassering nummer 9. Kanskje vil hjemmebane være til hjelp for et enda bedre resultat i år?

I LÅNTE BÅTER. Mesterskapet går i lånte båter; deltagerne slipper å dra med seg båtene fra sine respektive hjemsteder. Norsk Knarrklubb Østlandet stiller med 22 båter som er lånt ut av eierne. Eldste båt er over 60 år, den nyeste er bygd for få år siden.

– Deltagerne trekker en liste med ulike båter for mesterskapet, og de må seile en ny båt for hver regattadag. Her er fokus på mestring av Knarren, og å ta vare på stolte knarreieres båter, samtidig som det skal konkurreres på høyt nivå. Dette er et nokså unikt konsept, sier Holter.

PÅ RUNDGANG. IKC arrangeres på rundgang mellom Oslo, København, Bergen og San Fransisco og mesterskapet er blitt arrangert hvert år siden 1969. Kun to ganger har nordmenn vunnet mesterskapet: Lars Solberg i 1975 og Morten Heldal Haugerud i 1993. Haugerud deltar også i årets IKC.

– Ved siden av hele syv regattadager er mesterskapet en årviss samling for seilerne med faste tradisjoner for IKC-fester og sosiale arrangementer.

Mesterskapet er basert på en «Deed of trust» mellom knarrorganisasjonene i de tre landene hvor Knarren er utbredt. Dette ble skrevet i fellesskap i 1968, forteller Martin Holter.

Og teksten, den er denne:

 

«The purpose of the International Knarr Championship is to provide a competition between friends united by their love of the Knarr. While it is a competition, all participants should enter the championships pledging to be the best sportsmen possible in their relations with each other and in the handling of the boats.»

SNART 70 ÅR. Knarren er en norsk entypebåt som ble konstruert av Erling Kristofersen i 1943. Over 300 båter er blitt bygd i tre, og siden en gang på 1970-tallet har også over 140 Knarrer blitt bygd i glassfiber.

– Glassfiberbåtene er laget for å være likt bygd som trebåtene og fremdeles i dag seiles tre- og glassfiberbåter mot hverandre på like vilkår, sier Holter.