Hollænderseilasen 2011

Rask spurt rundt Hollænderboen

Rask spurt rundt Hollænderboen

Årets Hollenderseilas ble superrask og nesten fri for bidevindsseilas.

Publisert Sist oppdatert

Drøyt fire og en halv time brukte Cookson 50’en CAMILLA på den lengste banen, så det var tidlig ettermiddag da de atter kunne gå i land i Son. Hadde Ole Martin Vordahl fra KNS og mannskapet imidlertid hans seil ørlite grann raskere, hadde det også holdt til over all-seier på krorrigert tid.

OVER ALL-SEIER. Men den ble de snytt for med 11 sekunder – av Rune Sundwall, KNS i MORE CHAOS (Swan 48). Raskt i mål var også Christian von Trepka fra Bundefjorden med AL CAPONE (GP 42), og det holdt til 3. plass i den største LYS-klassen.

Rasket av flerskrogbåtene var som så mange ganger før, VÅGHALS med Odd Marius Rosvold fra Viken. Med sin TRT 1200 fullførte de på fem timer – nesten nøyaktig; 4:59:57.

FART. Det begynte realitivt pent i årets Hollænderseilas, men i de grå og bygefulle været både dreide og varierte vinden i styrke en hel del. På det meste var det 15 m/sek, og de mest planende av båtene som beholdt spinnakeren opp kunne berette om hastigheter på både 15 og 20 knop.

SHORTHANDEDSEIER. Simen Løvgren og Rune Aasberg – som om ikke lenge setter kurs for sydligere farvann og shorthandedregattaen Transat Jaques Vabre over Atlanteren – seilte sammen i SunFast 3200en OPTIMILA for første gang, og det ga en løfterik 1. plass i shorthandedklassen.

– Vi holdt oss hele tiden jevnt med de større båtene i klassen så vi følte at vi gjorde mye riktig både med hensyn til fart og posisjonering på banen. Ved runding Storebåen på østsiden ble spinnakeren satt og vinden økte. Farten lå på jevnt 10-12 knop. Etter hvert frisket det på ytterligere. Vi valgte å gjennomføre en jibbe-trening i det indre løpet mot Larkollen. Dette resulterte i noen hull i den nyeste spinnakeren, men vi lot den stå. Etter passering Larkollen seilte vi ut i fjorden og logget 30 knop vind og båtfart på 15, forteller de på nettsiden NOR Challenge.

GIKK UTENFOR. Gullegget la de etter eget utsagn da de seilte utenfor Gullholmen:

– Vi valgte å gå ute i fjorden forbi Gullholmen fordi det var bra vind her. De fleste andre søkte innenfor Gullholmen, noe de tapte mye på. Vi seilte opp igjen flere av de større båtene på dette, og kom til slutt i mål som nummer en i klassen og fem over all.

Bak seg hadde de over all-vinnerne i Bohusracet i Sverige, Anne og Arild Heldal fra Røyken i deres Hansson 31.

RASK BAVARIA. En annen båt som gjorde det godt over all, var Bavaria 40 Cruiseren WANTED med Geir Begby fra Fredrkstad i LYS 1,22-1,25 der de tok en klar seier – og var bare 1:44 minutt fra å bli over all-vinner.

I LYS 1,26–1,30 kjempet de tidligere svogerne Bjørn Lofterød i BRODER’N (First 36.7) og Tommy Bergman i LURINGEN (Finngulf 39) om seieren – en duell førstnevnte gikk seirende ut av.

RAKK FESTEN. I LYS 1,31–1,35 er det verdt å merke seg at Ludvig Daae fra Bundefjorden i ILLE MORO denne gangen ble slått – denne gangen også av en annen Bavaria 42 Match (SNAKKAS med Per Sortedal fra Brevik), men best av alle i klassen var Andreas S.T, Brunvoll fra Bærum i MILLIWAYS (Seaquest 36).

De alle fleste båtene var i mål i tidlig i løpet av kvelden. Siste båt var i mål kl 20:55; denne gangen hadde med andre ord ingen problemer med å rekke festen…

Komplette resultater.