Nordisk og norsk mesterskap i Formula 18

Piruetter før målgang

Piruetter før målgang

Nederlandske Mischa Heemskerk og Baastian Tentij kunne koste på seg en piruett før de gikk i mål. Så overlegne er de i nordisk mesterskap i Formula 18.

Publisert Sist oppdatert

Ingen kan hamle opp med det nederlandske paret i det nordiske mesterskapet i Formula 18 som pågår i Moss. De er fullstendig i en klasse for seg og i beste Dæhli- og Nordtug-stil kunne de koste på seg en seierspiruett før de gikk i mål i en av dagens seilaser. Etter ni seilaser står de igjen med åtte seire.

FIKK EN STRYK. Kun i en seilas måtte de tåle en stryk, og den var det Ole Petter Pollen og Pål Kirkebø som kunne påføre dem. Takket være lokalkjennskap til strømmen i Moss, og den var tidvis sterke i dag, tok de luven på nederlenderne i dagens første seilas. Men da nederlenderne hadde lært seg leksen, var løpet atter kjørt. Da tok de fire strake seire resten av dagen.

BESTE NORSKE LAG. Pollen/Kirkebø har vist seg som det klart beste norske laget og de ligger på en soleklar annenplass sammenlagt. Fire 2. plasser og en seier vitner om stødig seiling, og det er de to som i hele dag har fulgt nederlenderne lengst til døren.

Bak dem er det tre norske lag som kjemper om sølvmedaljen i det innlagte norske mesterskapet i regattaen. Foreløpig har Hans Ulrik Grünert og Eirik Gravdal hånden på de medaljene, men de jages av Harald Blom-Bakke og Lars Edvard Bergdal og Hans-Christian Grande og Tim Sandberg, som følger like bak.

GOD DEBUT. Peer Moberg, som satte sine ben om bord i en Formula 18 for første gang i går, er femte beste nordmann på 15. plass. Han seiler sammen med Anders Rustad. Feltets eneste jentelag klarer seg også godt. Siri B. Kamfjord og Lise Gehrken ligger midt i feltet på en foreløpig 20. plass.

Se komplett resultatliste.

STOR SPREDNING. – Det er stor spredning i feltet og ulik kvalitet på teknikken for de ulike lagene. Når nederlenderne er på lensemerket, er siste båt i ferd med å runde bidevindsmerket, rapporterer SEILmagasinets utsendte i dag, Asbjørn J. Thorup.

Han forteller at mange ser ut til å ha lite fokus på vektfordelingen i lengderetningen, noe som ikke er uvesentlig med de smale katamaranskrogene for å seile minst mulig bremsende og med lengst mulig vannlinjelengde.

– Dessuten, sier han.

– Det er stor forskjell på lagenes evne til å seile lavt og i plan på lenseleggene.

Et studium av de nederlandske seilernes teknikk bør derfor kunne bringe de norske seilerne et godt skritt fremover.

FÅR SKRYT. Mesterskapet fortsetter i morgen med tre seilaser. Da vil de planlagte 12 være i havn og premiene kan deles ut.

Moss Seilforening, som arrangerer mesterskapet, har fått mye skryt for arrangementet – både på land og til sjøs.

De har også løpende nyhetsoppdatering på regattaens nettside slik at alle som følger mesterskapet – på land eller hjemmefra – kan få nyheter mens de ennå er ferske.