Søk i arkivet

Volvo Ocean Race 2011-2012VORs hjerte og hjerne

Alicante (SEILmagasinet): I «Race control room» har man full kontroll over det aller meste i Volvo Ocean Race.

Volvo Ocean Race hovedkvarter ligger i Alicante, det gjør også «Race control room», et høyteknologisk senter hvor fem mennesker til en hver tid har full kontroll over de seks deltagende VO70ene og de 60 menneskene som er om bord.

– Her har vi en leder og fire mennesker som går i åtte timers skift, forteller Knut Frostad da vi besøkte ham i «Race control room».

– Her kan vi følge alle båtene svært nøye. Vi er koblet direkte på båtenes instrumenter i tillegg til at vi har montert diverse sensorer rundt i båtene som gir oss informasjon. Totalt er det 50 forskjellige inputs vi får fra hver enkelt båt, sier han.

BLACK BOX. Volvo Ocean Race leverer selv noe utvalgt utstyr til alle båtene. Alt TV-utstyret, sikerhetsutstyret, medisinsk utstyr og en såkalt «black box» må alle båtene plukke opp hos Volvo.

– Hadde vi ikke gjort det på den måten hadde alle båtene hatt med seg én miniflåte og en pakke plaster for eventuelle skader, sier han og ler.

Personalet i rommet består mest av kvinner og det er ikke tilfeldig i følge Frostad:

– Det er to grunner til det. Det ene er «comm voice». Det er hyggeligere og tryggere for de som eventuelt er i en stresset situasjon å høre en kvinnestemme, i tillegg er kvinner bedre til å følge de prosedyrene VOR har lagd for en hver situasjon som skulle oppstå, mener han.

Selve programvaren, race managment software, har VOR lagd selv. Den er spesialtilpasset slik at man kan følge båtene så godt som mulig. Blant annet har de muligheter for at den medisinske ansvarlige om bord kan operere en skade mens en kirurg ser det han ser gjennom et hodemontert kamera.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HANDS ON: Knut Frostad har full kontroll på seilerne fra hovedkvarteret i Alicante. (SEILfoto: Asbjørn J. Thorup)

MER LIVE. Denne gangen bedyrer Frostad at det blir mye mer live-sendinger enn tidligere. Hastigheten på Inmarsat er blitt betydelig høyere og mulighetene for dette blir da langt større.

– Vi har blant annet forbedret mulighetene for lyd. I hver cockpit er det montert flere mikrofoner slik at seerne skal kunne høre, ikke bare se, hva som skjer om bord.

Frostad skal selvfølgeig følge racet verden rundt og kan dermed ikke være i «Race control room» til en hver tid, derfor har han fått lagd et program som speiler alt det de ser i rommet til hans PC.

– Her vet vi alt om hva som skjer i båtene. Gjerne før seilerne selv vet det, egentlig, avslutter VOR-sjef Knut Frostad.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen