Seilmakeren Doublehanded 2012

Utfordrende fløteseilas

Utfordrende fløteseilas

Værprognosene bærer bud om at Seilmakeren Doublehanded blir en behagelig opplevelse, men den blir utfordrende!

Publisert Sist oppdatert

Sjelden har det vært så mye smilende sol-merker på yr.nos værvarsel for strekningen Bergen–Florø som det er for de kommende døgnende. Solkrem i varianter og mengder bør derfor være en vesentlig bestanddel av baghasjen som taes om bord, men man bør også ta med seg en god porsjon tålmodighet – og en tåkelur.

– Ja, det blir stor fare for tåke om natten, sier Mads Christensen i værvarslingstjenesten frivind.no til SEILmagasinet.

Det er imidlertid vinden seilerne er mest opptatt av, og den blir av den lettere sorten, men slår varselet til Christensen til, vil alle kunne være rimelig sikre på å komme i mål. Det fordrer imidlertid en god dose tålmodighet innen man blir ført sørover av en påfriskende nordlig bris som setter inn utpå fredag 25. mai.

Varselet til frivind.no er dette:

VÆRSITUASJONEN. Ett større høytrykk fører til pent vær og rolige vinder over Norge.  Denne situasjonen ventes å holde seg frem mot lørdag og vil dermed prege forholdene under årets Seilmakeren Doublehanded.  Små variasjoner i høytrykket og lokale effekter som sjø og landbris ventes å prege forholdene. Kun små forandringer i denne utviklingen vil kunne føre til større variasjoner i forholdene seilerne vil oppleve, derfor har vi fortsatt litt usikkerhet i eksakte forhold som kan ventes.

HVA HAR SEILERNE I VENTE? Starten ventes å gå i svakere vind fra rundt sør, 3–10 kn.  Det vil være sterkere og mer stabil ute i havet og mot nord, svakere inne ved kysten og nær startområdet.  Dette ventes å holde seg frem mot fredag morgen, men vil variere over området.  

Fredag morgen avtar vinden og blir mer varierende 0–6 kn på formiddagen/ettermiddagen.  Fra fredag kveld setter det deretter inn mer stabil vind fra nord/vest.  Den ventes å øke på fra nord utover kvelden, når 10–18 kn innen midnatt og 12–22 kn utover natten. Dette holder seg mest trolig frem til lørdag ettermiddag, før det avtar igjen.

Det vil bli sol og pent vær, men det er stor fare for tåke på natten.

STRØMMEN – EN UTFORDRING. Med lite vind og det faktum at strømmen på Vestlandet kan renne ganske kraftig, betyr det at det å takle og utnytte strømmen kan bli en avgjørende faktor i årets seilas.

– Det ventes hovedsakelig nordgående strøm for ytre kystområder, sier Mads Christensen.

De indre områdene av kysten vil imidlertid påvirkes av tidevannet i større grad enn lengre ut.

– Det vil si at det blir sterkere medstrøm når tidevannet setter med og svakere motstrøm når det setter imot. Både vind og strøm bør favorisere ett rutevalg ute langs kystlinja (og ikke lenger inn) på veien nordover slik jeg ser det i dag.  Når det gjelder løpet sørover igjen, er det foreløpig litt mer usikkert, sier Mads Christensen, som foruten frivind.no også tilbyr mer spesialiserte varsler på raceforecast.com.

FØLG REGATTAEN! Seilmakeren Doublehanded starter torsdag 24. mai kl 1800. Alle båtene vil ha trackingboks om bord, slik at de kan følges fra start til mål i kartet på regattaens nettside. SEILmagasinets redaksjon vil også følge regattaen fra start til mål med nyheter, kommentarer, intervjuer og bilder.

56 båter er påmeldt til regattaen. Hvem de er, finner du på deltagerlisten.