Watski 2Star Baltic i Sverige

Enslig nordmann i svensk oppgjør

Enslig nordmann i svensk oppgjør

«Svenskedødaren» Arild Heldal fra Røyken er eneste norske deltager i Watski 2Star Baltic. I fjor vant han svenske Bohusracet over all.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, jeg er blitt invitert til å delta av Anders Wennberg. Han seiler i likhet med oss også en Hansson 31, forteller Arild Heldall – i skrivende stund i bilen på vei til Stockholm.

107 BÅTER. Watski 2Star starter klokka 1300 i  morgen 30. mai med 107 båter på startlinjen. Foran seilerne venter en bane på 280 nautiske mil og to pitstop.

– Akkurat det med pitstop er litt interessant, sier Heldal.

– Arrangørene har valgt å differensiere pitstop-tiden ved at de minste båtene har kortere pitstoptid (5 timer), mens de store har 6 timers stopp. Dette er motivert utifra en tankegang om at seilerne skal være mest mulig ute på havet samtidig.

GODE FORBEREDELSER. Arild Heldal begrunner seieren i Bohusracet 2011 som et resultat av nitidige forberedelser, og før Watski 2Star Baltic forteller han at han har holdt på i en to ukers tid med studier av kart og farvann. I tillegg har han oppsøkt flere lokalkjente seilere for å få tips om farvannet de skal seile i.

– Jeg har aldri seilt regatta på denne banen før, så det er veldig mye nytt å forholde seg til, sier Arild Heldal.

GODT MÅLTALL. Han håper selvsagt på at han og Anders Wennberg skal gjøre en god figur i regattaen, og han mener de har et godt utgangspunkt i at Wennbergs båt ved navn USHUAIA har et SRS-måltall på 1,155. Hans egen Hansson 31, FRØKNA, har til sammenligning 1,19 i LYS i Norge (shorthandedmåltall) og 1,182 i SRS-måltall i Sverige.

– Forskjellen på Wennbergs båt og vår er at den har jernkjøl (FRØKNA har blykjøll) og er tyngre, men båtene våre skal ha sammestabilitet, sier han.

Watski Baltic 2Star benytter til en viss grad deler av banen til Gotland Runt-seilasen, og den seiles – i likhet med Gotland Runt – etter sikkerhetskategori 3 med tillegg av flåte.

Du kan følge Watski 2Star Baltic på nettet.