Søk i arkivet

Stor-NM til Moss i 2012228 båter til tross; flere seilere etterlyses!

228 båter er påmeldt til stor-NM. Det er et imponerende tall, men ikke nok til at det kan kåres norgesmestre i alle klasser.

Moss Seilforening og Norges Seilforbund er til kommende lang-helg vertsskap for stor-NM. På selveste St. Hans-aften braker det løs, og farvannet utenfor Søly, Moss Seilforenings havn på Jeløya, vil bugne av hvite seil. 228 båter står på deltagerlisten per i dag, men både arrangører og medseilere ønsker seg flere.

MANGLER DELTAGERE. Årsaken er at det ikke er nok deltagere i flere av klassene det inviteres til NM i, og slik det ser ut et halvt døgn før påmeldingsfisten løper ut (i kveld kl 23:59), er at det ikke er nok deltagere i BIc-brett, Europajolle jenter, Laser 4.7, RS Feva, RS:X-brett, Zoom8 jenter og Zoom8-gutter.

NM-statusen er derimot sikret for 29er, Europajolle gutter, Laser Radial og Optimist jenter og gutter.

Se deltagerlisten.

– Det jobbes nok iherdig i enkelte klasseklubber nå for å få inn flere seilere, tror stevneleder i Moss Seilforening, Eirik Guldvog, og han sier at det ikke er uvanlig at det kommer inn en del seilere helt på tampen.

ALDERSPROBLEMATIKK. Både han og Per Christian Bordal i Norges Seilforbund er forundret over den labre deltagelsen i enkelte klasser, men begge har også en delvis forklaring på problemstillingen.

– At det bare er påmeldt 29 i hver av Optimist-klassene, mens det er over 100 deltagere i norgescupene, har nok med aldersbegrensningen på 13 år å gjøre. I norgescupene kan også 11- og 12-åringer delta, og disse – i tillegg til lokale seilere som kun deltar på arrangørenes NC-er – utgjør nok forskjellen på de hundre man ser i NC-ene og de 58 som til nå er påmeldt, sier Guldvog om Optimist-deltagelsen.

– Sak samme i RS Feva, sier Bordal. – Også i denne klassen er det mange 11- og 12-åringer som seiler, men vi skal klare kravet på 20 båter, lover han. Per i dag er det påmeldt 17 båter.

I Optimist er det en gledelig utvikling; det er flere jenter med i år enn i fjor.

– Ja, det er en generell trend vi også har sett i norgescupene, sier Guldvog.

JENTE-NM I EUROPAJOLLE? I Europajolle er imidlertid trenden motsatt. Står deltagelsen på 11 seilere i Europajoller for jenter vil det være første gang siden 1986 at det ikke vil bli kåret en norgesmester i jenteklassen i Europajolle.

– Hva klasseklubben velger å gjøre om kravet på 15 seilere ikke nås, vet jeg ikke. Et alternativ er å slå sammen gutter og jenter å kåre en norgesmester i Europajolle, et annet er å kjøre NM for guttene og klassemesterskap for jentene, sier Guldvog til SEILmagasinet.

I fjor klarte man ikke deltagerantallet for separate gutte- og jente-klasser i Zoom8, og da ble de slått sammen til en klasse. Slik ligger det an til i år også. Per i dag er det påmeldt 10 gutter og 10 jenter – og tilsammen har de akkurat tilfredstilt kravet på 20 båter i Zoom8.

I Laser 4.7 er det påmeldt 14 deltagere; det mangler med andre ord seks.

SKUFFENDE FÅ BRETT. – Jeg er vel egentlig mest overrasket og skuffet over deltagelsen i brettklassene, medgir Guldvog. I Bic-klassen er det 14 seilere og i OL-klassen RS:X er de bare to!

– De var veldig på offensiven før mesterskapet, men det deltagerantallet vi nå ser, svarer ikke til forventningene, sier han.

Både han og Per Christian Bordal håper kvelden vil bringe endringer i det bildet som nå avtegner seg; at mange vil melde seg på før påmeldingsfristen løper ut ved midnattstider.

Påmelding og informasjon om stor-NM.

STORT SOSIALT PROGRAM. Arrangørene har lagt opp til et stort sosialt arrangement både for seilere, supportere og foresatte med blant annet en stor fest søndag kveld.

NY JUNIOR-CUP. Nytt av året er også en egen junior-cup. Her er det lagt opp til et allsidig porgram for alle dem som ikke kan delta i selve NM-et og som er glad i vannaktiviteter; søsken og alle andre som vil ta del i seilerfesten i Moss. Det vil være bane- og distanse-seilas i Optimist, de vil få være med om bord i NORsteam og de vil få teste brett. Optimistseilingen vil Peer Moberg og Finnjolle-seileren Anders Pedersen stå for.

I fjor var det 225 påmeldt seilere til stor-NM, så tallet på på 228 i år er over det, men fordelt på klasser er det likevel litt for tynt i rekkene.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen