Årets Shorthandedseiler 2012

Kan bli vinner for første gang

Kan bli vinner for første gang

Rune Aasberg kan bli årets shorthandedseiler for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Tittelen Årets Shorthandedseiler er gjev og eksklusiv; bare fire seilere har tidligere kunnet titulere seg med den. I år kan shorthanded-miljøet få sin femte frontfigur.

LEDER ETTER VÅRSESONGEN. Tor Hove (Bærum), Eilert Kamfjord (Tønsberg), Lars Petter Karlsen (Fredrikstad) og Simen Løvgren (Asker) er alle tidligere blitt kåret til Årets Shorthandedseilere. I år kan Rune Aasberg (Bundefjorden) bli den neste – om han holder stillingen resten av sesongen.

Etter vårsesongens rankingregattaer leder han foran Bjørn Forslund (Nesodden), Simen Løvgren og den svenske duoen Anders Dahlsjö og Jimmy Hellberg. De to har vunnet sin klasse i både Watski Skagerrak TwoStar og Bohusracet.

FIRE PONGGIVENDE REGATTAER. Rune Aasberg har tatt sine 391,5 poeng med 1. plass i Watski Skagerrak TwoStar (175,0 poeng), 2. plass i Fjordsailing Shetland Race (84,0 poeng), 1. plass i HH Skagen Race (80,0 poeng) og 3. plass i Oslofjorden Rundt (52,5 poeng). I konkurransen om å bli Årets Shorthandedseiler er det hver enkelt seilers fire beste poengsummer i årets regattaer som teller, hvilket betyr at dersom Rune Aasberg skal forbedre sin poengsum, må han oppnå et resultat som gir bedre poengscore enn Oslofjorden Rundts 52,5 poeng.

Aasbergs nærmeste utfordrere er Bjørn Forslund og Rune Aasbergs faste makker, Simen Løvgren. Løvgren deltok ikke i Shetland Race, men har de øvrige plasseringene felles med Aasberg. Det betyr at skal Løvgren kunne passere sin makker, må de to skille lag og seile hver for seg.

EN REGATTA TIL GODE. Bjørn Forslunds poengfangst  på 356,5 poeng fordeler seg slik: 1. plass i Watski Skagerrak TwoStar (175,0 poeng), 2. plass i Seilmakeren Doublehanded (120,0 poeng) og 6. plass i Bohusracet (61,5 poeng). Det betyr at Forslund har ytterligere en regatta han kan plusse på poengsummen sin med, og for å passere Rune Aasberg må han oppnå et resultat som gir mer enn 35,0 poeng. Det burde ikke være umulig for en seiler som Forslund.

Mulighetene som byr seg til dette vil i praksis være Hollænderseilasen og North Sails Nesodden Høstcup, om han da ikke velger å ta turen til Ålesund eller Trondheim for å seile i shorthandedregattaer der i begynnelsen av august.

SVENSKE UTFORDRERE. De to seilerne som teoretisk sett ligger aller best an til å bli Årets Shorthandedseiler, er de svenske seilerne Anders Dahlsjö og Jimmy Hellberg. De har oppnådd 297,0 poeng på kun to regattaer – og derved har de to regattaer tilgode å score poeng i. Det fordrer imidlertid at de tar med seg sin Dominant 105 til Norge og fullfører seilsesongen her.

Intet er med andre ord avgjort når det gjelder kampen om å bli Årets Shorthandedseiler – men så langt er det Rune Aasberg som ligger best an. Det brygger opp til en spennende høstsesong.

Se  alle data om SEILmagasinet Shorthandedranking og Årets Shorthandedseiler.