Norges Seilforbund tar grep

– LYS-systemet må invitere til deltagelse

– LYS-systemet må invitere til deltagelse

– Vi ønsker ikke et respitt-system som ekskluderer deltagere, mener Ove Lind i Norges Seilforbund.

Publisert Sist oppdatert

Norges Seilforbund ønsker at LYS-komiteen, som fastsetter ulike båter og båttypers LYS-tall, løftes ut av klasseklubben Norlys – og i stedet legges inn under seilforbundets tekniske komité.

– NSF ser det som sitt overordnete ansvar å ha spilleregler for regattaseiling, og respittsystemet LYS er på samme måte som kappseilingsreglene en del av disse spillereglene, sier Ove Lind i NSFs tekniske komité.

Og han legger til:

– Vi ser at miljøene og kompetansen om respittsystemer i Norge er liten og spredt. Nå ønsker vi å samle og utvikle dette miljøet.

SKAL INVITERE. Et annet prinsipp han ønsker å legge til grunn, er at LYS, som er et lavterskel-tilbud innen respittseiling, må invitere til deltagelse og ikke være av en slik karakter at det er vanskelig for seilere å delta. Lind ønsker at det skal bli langt enklere for seilere med standardbåter å delta i regattaer enn det er nå, og han ønsker seg prinsippet om bruk av LYS-tabellen tilbake for slike båter; at de kan delta i regattaer uten å innløse noe LYS-bevis.

– Utfordringen med dette er at mange seilere ikke vet om de har en standardbåt eller ikke, sier Per Bøymo, som sitter i LYS-komiteen.

STOR SAK. Nyeste utgave av SEILmagasinet, som kom i postkassen til de første abonnentene i dag, har en større sak om LYS-systemet. I denne saken går det også frem at Norges Seilforbund for tiden sonderer mulighetene for å samarbeide med det svenske SRS-systemet eller danskenes Dansk Handicap.