Mange minusgrader til tross

Advent i seilsportens tegn

Advent i seilsportens tegn

Til tross for mange blå grader - det var mange aktive seilere på vannet den første advent-helgenen.

Publisert Sist oppdatert

Det ble seilt i Oslo, Moss og på Karmøy – minst – og det var adventseilas og trening det handlet om.

ISGLATT SLIPP. I Moss var det treningsleir for Laser-seilere, og de lot seg ikke skremme av vannet selv om temperaturen krøp ned mot minus 10 på søndag. To økter ble gjennomført hver dag, og de 16 Laser-seilerne fikk en fin gjennomkjøring med Peer Moberg som trener, rapporteres det.

– Det ble mye is i båtene og slippen var tilslutt så isete og glatt at det var vanskelig å få opp båtene etter siste økt. Frosne fingre og tær ble tint opp i pausene, varm mat og drikke ble servert – og seilerne fulgte langrenn på TV, heter det i rapporten fra leiren.

RUNDING RUNDT JULETRÆR. I Oslo stilte 39 Optimist-seilere i fem minus og 4 m/sek sterk vind på lørdag. Det vakte såpass stor oppsikt at Aftenposten spanderte et oppslag på det i søndagens avis. Regattaen var en erstatning for bergensernes Juletreseilasen, som ikke ble arrangert i år.

Det ble seilte tre innledende heat før finaleseilasene, og rundingsbøyene var juletre-pyntete A-joller.

– Mellom heatene fikk seilerne varmen foran peisen på Dronningen på Bygdøy med pølser eller kake. På kvelden spilte seilerne bowling og spiste pizza på Peppes før de dro hjem til vertsfamiliene sine, står det på Optimistjolleklubbens hjemmeside..

Vinner ble Jacob Lepperød fra Tønsberg.

ADVENTSEILASENES MOR. På Karmøy ble alle norske adventseilasers mor født. Der startet de med adventseilas allerede i 1982 – og har arrangert det hvert år siden. Alle andre adventseilaser er etterligninger, mener man på Karmøy som kaller sin seilas for Norges Originale Adventseilas.

Nyheten i år var at 2.4 mR-klassen for første gang deltok i LYS-seilasen, som Karmøys regatta er. 2.4mR-båtene fikk tildelt LYS-tallet 0,87, og de konkurrerte dermed med båter med opptil 1,35 i LYS-tall.

At det ble en temmelig tøff seilas for ikke minst 2.4 mR-seilerne beskriver følgende:

– Det blåste opp mot frisk bris fra sørøst og det var minus 2 grader og snøbyger. Sikten var tidvis dårlig, men den ca. 9 n mil lange seilasen ble seilt på litt over 2 timer. Godt med klær, litt pågangsmot og evnen til å takle ikke-sommerlige problemer som for eksempel nediset mastespor for storseilet, gjorde dette til en flott dag på sjøen, rapporteres det fra Karmøy.

Vi andre – vi hold oss vel for det meste innendørs, gikk på ski eller hutret oss igjennom en rødkinnet spasertur...