Godkjent av ISAF

RS 100 har fått VM-status

RS 100 har fått VM-status

Enmannsjollen RS 100 er blitt godkjent av det internasjonale seilforbundet.

Publisert Sist oppdatert

– RS 100-klassen er den av enmannsjollene i den såkalte «performance»-kategorien som vokser hurtigst, sier den britiske jolleprodusenten RS Sailing, og både de og klasseklubben som er etablert rundt RS 100, kan glede seg over at ISAF (det internasjonale seilforbundet) ga klassen internasjonal status på sitt nyss avholdte november-møte.

40 BÅTER I VM. Det innebærer blant annet at klassen kan avholde offisielle verdensmesterskap, og det første er planlagt et sted i Europa på tampen av 2013-sesongen. Minst 40 joller er ventet til mesterskapet.

PLANENDE MED TRAPES. RS 100-klassen ble lansert så sent som i 2010, og det er en enmannsjolle med storseil og gennaker. Jollen er 4,30 m lang og kan rigges med seil på alternativt 8,4 og 10,2 kvadratmeter. Gennakeren er på 12,5 kvm og jollen veier beskjedne 55 kilo. Kombinasjonen av alt dette betyr en spenstig og lettplanende båt.

SEILmagasinet prøveseilte båten i nr. 4 i 2011. Der står det blant annet:

«RS 100 er tiltenkt enmannsjolleseilere med en viss «basic» jolleteknikk, men den er ikke forbeholdt ekspertene. Den er ikke utstyrt med trapes, som de mest ekstreme enmannsjollene er i dag».

RS 100-klassen er etablert i Europa, Australia og USA, og det sies at det vil bli etablert en klasse i Sverige i løpet av 2013.

SUPERYACHT-LEKETØY. En helt annen gruppe som har adoptert RS 100-jollen, er eiere av såkalte superyachter; båter på 100 fot eller mer. Om bord i flere av dem er det nå RS 100-joller, og det snakkes visstnok om å avholde et superyacht-treff med innlagt RS 100-regatta.

– Det hadde vært glamorøst, sier produsenten RS Sailing.

RS Sailing har en lang rekke jollemodeller. I Norge er RS Feva den mest kjente.