Stor-NM i Tønsberg

NM-festen begynner nå

NM-festen begynner nå

Tønsberg Seilforening feirer 125-årsjubileum, de arrangerer stor-NM og inviterer til St. Hans-fest for over 300 seilere denne helgen.

Publisert Sist oppdatert

Det blir folksomt på Fjærholmen på Nøtterøy i St. Hans-helgen. Stor-NM står på programmet og det skal kjempes om NM-titler i hele ni klasser. Stor-NM er blitt ungdommenes NM, og det er i rekrutteringsklassene det skjer; fra Optimist og opp til Laser Radial. En klasse kan endog kåre norgesmestre for første gang; i Laser 4.7. Over 300 seilere står på deltagerlisten.

Det ser også ut til å kunne bli et feiende friskt NM, for varslene fra yr.no byr på nok vind. Lørdag våkner seilerne opp til laber bris fra sør, som utover kvelden skal øke til stiv kuling – 15 m/sek!

Søndag blir det løyere, men fortsatt friskt; fra 6 til 12 m/sek. På mandag – avslutningsdagen – blir det enda et lite knepp lettere vind.

JENTENE HAR TRUKKET SEG TILBAKE. Optimist-klassen er som vanlig den største med 59 seilere – fordelt på  20 jenter og 39 gutter. Det er det samme antallet som stilte til start i 2012, men fordelingen har endret seg: Det er atskillig færre jenter som deltar – og ditto flere gutter. I 2012 var faktisk jentene i flertall med 30 seilere på startlinjen.

I Euorpajolle har samlet deltagerantall falt noe i forhold til i fjor – fra 49 til 41 deltagere, men jentene har holdt stand. Det er guttene som har sviktet når det gjelder antall deltagere.

NM FOR FØRSTE GANG. De to Laser-klassene, Radial og 4.7, samler tilsammen 39 seilere, og for første gang er det mange nok i 4.7-klassen til at det skal kunne kåres en norgesmester.

I Zoom8-klassen, som senere i år skal ha sitt VM i Norge, stiller det 21 deltagere. I fjor var det 23.

To tomannsjolle-klasser er på plass; 29er og RS Feva med henholdsvis 20 og 19 båter. Det betyr at RS Feva-klassen er manko på én båt – det kreves 20 for at det skal være et NM – men det vil ganske sikkert komme en båt til til start for at det målet skal nås. Det pleier å være slik…

Litt lenger vei har brett-klassen Bic å gå – her er det foreløpig 12 deltagere, men det er ikke utenkelig at de blir mange nok der også innen startskuddet går lørdag.

Og hvem er det så som vinner?

Her er Norges Seilforbunds egne vurdering i de ulike klassene:

OPTIMIST: Tittelforsvarer: Gutter: Jacob Lepperød, Tønsberg. Jenter: Caroline Rosmo, Bundefjorden.

Det er kanskje forrige helgs vinner av junior-SM, Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund Seilforening, som må finne seg i å stille som favoritt. Han har vært med og kjempet i toppen av resultatlistene i flere år, men det er først i år han er gammel nok til å delta i NM!

EUROPAJOLLE: Tittelforsvarer: Gutter: Nicholas Fadler Martinsen, Soon. Jenter: Martine Steller Mortensen, Arendal.

I Europajolle-klassen virker det som om Lars Johan Brotkorb fra Horten Seilforening har festet et godt grep om øverste trinn på seierspallen med meget god seiling gjennom de siste årene. Arrangørklubben med Håvard Aker i spissen har også flere medaljehåp i denne klassen.

LASER 4.7: Ingen tittelforsvarer. Klassemester i 2012: Tobias Treider Moe, Moss.

I Laser 4.7 er det mer åpent. Her er det nok mange som skal kjempe om pallplasseringer, men det gir ikke veldig god uttelling på oddsen om man satser på at Marcus Salterød Jonas fra Horten Seilforening eller Mads Severin Hassum Olsen fra Moss Seilforening finner veien til podiet.

LASER RADIAL: Tittelforsvarer: Mathias Mollatt, Moss.

I Laser Radial-klassen har noen av de mest erfarne seilerne valgt å seile EM i Kroatia. Dermed blir det litt færre som skal kjempe om topp-plasseringene, men det blir nok en jevn «fight» mellom fjorårets OL-deltager Marthe Enger Eide, Ina Kullmann, Nicolas Fadler Martinsen og Knut Reidulff.

29ER: Tittelforsvarer: Anders Hylen Klippenberg/Harald Fæste, KNS.

I 29er-klassen har det meldt seg på flere «gamle» lag som kan overraske, men høyst sannsynlig er det nok de to tvillingparene Maia og Ragna Agerup fra KNS og Tomas og Mats Mathisen som skal kjempe om de to første plassene. De to sistnevnte har klart overgangen fra Feva-klassen mesterlig, og kjemper allerede første året i klassen helt i toppen.

RS FEVA: Tittelforsvarer: Regine Syrdal Tronstad/Carl Henrik Grefstad, Risør.

I RS Feva-klassen har Asker Seilforening med hele 8 lag, og Moss Seilforening kommer like bak med 5 påmeldte lag. Det er nok fra en av disse to klubbene også medlajevinnerne vil komme fra. Jens Bjørnstad og Stian Eine fra Asker håper nok på mye vind og seier, mens deres klubbkamerater Edvard Stiansen og Sindre Ekern også nok vil kjempe i toppen. Fra Moss Seilforening er det Caroline Heiberg og Marie Bordal som basert på årets resultater nok sikter mot en pallplassering.

BIC: Tittelforsvarer: Fabian Wilkens Solheim, KNS.

På seilbrett skal NM-medaljene deles ut i junior-klassen, BIC 293. Etter at flere av de beste juniorseilerne har gått over til RS:X klassen er det nok mer åpent enn på lenge, men både Teodor Sundby fra Asker Seilforening og Oda Skaug Lysakerfjorden er nok absolutt med i toppen.