SEILMagasinet Shorthanded-ranking

Motorbruk skapte endringer

Motorbruk skapte endringer

Rekkefølgen i Nesodden Høstcup ble endret fordi et cruiseskip kom igjennom feltet.

Publisert Sist oppdatert

Andre dags seilas i Nesodden Høstcup ble arrangert i svært lite vind, og da et cruiseskip passerte flåten startet minst to båter motoren for å unngå kollisjon. Det førte dem i retning av merket de skulle runde. Dette var det en konkurrent som protesterte på. De mente at de hadde brutt regel 2 om ærlig seilas.

Protesten ble behandlet, men protestkomiteen mente ikke at de hadde brutt regel 2, men regel 42.1 om fremdrift og med henvisning til regel 64 ga komiteen de to båtene 2,5 prosent tidsstraff.

De to båtene appellerte avgjørelsen i det de mente at proteskomiteen hadde anvendt regel 42.3 (i) om motorbruk, en paragraf som skal spesifiseres i seilingsbestemmelsene, men som ikke var det i Nesodden Høstcup. De mente de hadde overholdt sjøveisregel 10 ved å holde av veien for cruiseskipet, og siden regel 2 ikke var brutt, kunne de heller ikke illegges tidsstraff.

Appellen ble tatt til følge, men det endte ikke akkurat slik appellantene hadde tenkt seg; de ble diskvalifisert begge to. Årsaken ligger i at arrangøren ikke hadde inntatt regel 42.3 (i) om motorbruk i seilingsbestemmelsene. I appellsaken heter det:

«Dersom sikkerheten krever at en båt starter motoren for å unngå en farlig situasjon, og dette ikke er tillatt ved at regel 42.3 (i) er tatt inn i seilingsbestemmelsene, bør båten deretter bryte seilasen grunnet motorbruk.»

De to båtene overholdt sjøveisregel 10, men brøt kappseilingsregel nummer 42.1. Derfor ble de diskvalifisert.

ENDRINGER PÅ RANKINGEN. Den endrete resultatlisten i Nesodden Høstcup medfører enkelte rokkeringer på SEILmagasinet Shorthanded-ranking og listen over Årets Shorthanded-seilere. Ludvig Daae og Elling Rishoff ble nye vinnere av shorthanded-klassen for de største båtene iNesodden Høstcup. Det var også de som fremførte protesten.

Ludvig Daae rykket dermed opp til 11. plass på rankingen, mens Rishoff beholdt sin 6. plass. Også bakover i rekkene er det blitt noen rokkeringer.

På listen over Årets Shorthanded-seilere falt Øyvinn Brudevoll ned til 8. plass, mens makker Per Ottar Skaaret beholdt sin 4. plass. De to var blant de diskvalifiserte.

Rankinglisten og Årets Shorthanded-seiler-listen er også blitt justert ved at noen manglende resultater (mannskapsnavn er blitt sporet opp på resultatlister der kun skipperens navn fremkommer) er kommet med, pluss at Lars Petter Karlsens 2. plass i den danske singlehanded-regattaen «Sølvroret Havets Jernmand» er tatt med i beregningene. I rankingreglenes pkt. 6.6. heter det seg at norske resultater i store internasjonale seilaser også er tellende på ranking, og den danske regattaen er nå blitt Europas største singlehanded-regatta.

Innsatsen sendte Lars Petter Karlsen fra Fredrikstad opp fra en beskjeden plassering til 27. plass på listen over Årets Shorthanded-seilere, samtidig som han trygget 8. plassen på SEILmagasinet Shorthanded Ranking.