Norgescup i Asker

Gamliser i Horten – ungdommer i Asker

Gamliser i Horten – ungdommer i Asker

Mens gamlisene skal konkurrere i Færder’n, har ungdommene storoppgjør i Asker.

Publisert Sist oppdatert

Med nordavinden som er varslet for dagen i dag og weekenden, vil nok Færder-båtene for lengst være ute av Indre Oslofjord – ja, sågar i mål – når deltagerne i norgescupen i Asker setter båtene på vannet lørdag morgen. 81 joller tilsammen vil bli rullet ut i sjøen fra slippen på Blakstadtangen, og de vil være av typene Laser, 29er, RS Feva og sjeldent nok også Finnjolle.

Fire Finnjoller – båten som har vært OL-klasse helt siden 1948 – stiller til start, og blant dem vil storfavoritten og den internasjonale seileren Anders Pedersen fra Drøbaksund være favoritten.

I OL-klassen Laser Standard stiller kun to deltagere.

SPENNENDE I LASER 4.7. Det er imildertid i klassen for de yngste, i Laser 4.7 som i slutten av juli skal ha EM i Moss, at det skjer og er størst bredde. Hele 29 seilere stiller til start, og blant dem er det hele ni seilere fra Ran Seilforening i Bergen. Det stiller også seilere fra Stavanger og Ålesund.

I de to norgescupene som til nå har vært arrangert, i Moss og på Askøy, har pall-plassene blitt jevnt fordelt. Det er bare Moss-seileren Mads Severin Hassum-Olsen som har stått der begge gangene; i Moss på det øverste trinnet og på Askøy på det tredje. I Asker møtes alle pall-klatrerne til dyst igjen.

MANGLER DE BESTE. I OL-klassen (for damer) Laser Radial er ingen av klassens verdenscup-deltagere med denne gangen, og det blir derfor et åpent oppgjør mellom alle kronprinsene og prinsessene i klassen. 22 seilere ialt skal kjempe om plassene på pallen og de øvrige premie-plasseringene.

VOKSENDE TOMANNSJOLLE-MILJØ. I 29er stiller 13 båter til start, og blant dem er nesten halvparten fra arrangørforeningen Asker. 29er-deltagelsen er et direkte resultat av et frukbart rekrutteringsmiljø i RS Feva, som ble introdusert i foreningen for en del år tilbake. De fleste av ungdommene som nå stiller til start i 29er, startet med RS Feva.

29er-klassen er igjen en rekrutteringsklasse til OL-klassene 49er og 49er FX. Tomannsjolle-seilingen i Norge er definitivti fremgang.

29er-feltet i Asker ser åpent ut, men kanskje er det lov å holde en knapp på Erik og Jan Rougler fra Stavanger og Astrid Hylen Klippenberg/Rasmus Wichstrøm Munter fra KNS?

STEDBUNDNE REKRUTTER. 11 RS Feva blir skjøvet ut på vannet på Blakstadtangen denne gangen, og det er seilere fra Asker, Bærum, Moss og Tønsberg som gjør det. Symptomatisk for denne klassen er at det er de lokale miljøene som er sterke ogs stedbundne – det er ikke noen utstrakt reisevirksomhet på de langt over hundre RS Feva-jollene som fins i Norge.

Og blant dem som heier på sine favoritter i Asker, vil nok mange ha Anders Bostad og Sivert With fra Asker blant de fremste favorittene.