SEILERNES VERDEN 2015/4

Deltager-bom

Deltager-bom

Fra deltager-boom til deltager-bom i shorthanded-regattaer.

Publisert Sist oppdatert

I Seilmakeren Doublehanded var det 41 båter på deltagerlisten, i Nordland Offshore Race ble de til slutt 27 båter og Seapilot 2Star teller i skrivende stund 43 båter (nå er det 56 båter). Tilsammen fyller deltagerlistene i Norges tre første doublehanded-regattaer drøyt 100 båter. Samtidig: I Sverige har man et deltager-tak på 200 båter i Bohusracet, og i Danmark er det venteliste etter at de 300 plassene i soloseilasen Jermanden Sølvroret allerede er besatt.

I de første årene av shorthanded-historien i Norge var det også rift om plassene, og da påmeldingen åpnet, talte man minutter innen de 150 deltagerplassene var kapret. Da var det deltager-boom. Nå er det litt mer deltager-bom.

Shorthanded-seiling slo først an i Norge, noen år senere i Sverige og Danmark. Oppslutningen og interessen man opplever der nå, kan tolkes å være på et tidlig stadium i utviklingen. Like fullt er det grunn til å spørre hvorfor utviklingen i Norge er slik den er – for nedadgående? Jeg har ingen svar, men noen teorier.

Jeg tror mestring- og opplevelsesaspektet ved det å seile shorthanded-regattaer er blitt borte på veien. I starten var det å gjennomføre TwoStar en bragd. Nå er man ikke fornøyd om man ikke får premie. Det er også blitt litt «been there, done that», og det er vanskeligere å hevde seg fordi de ivrige shorthanded-seilerne har løftet nivået betydelig siden det startet for fullt i 2003.

Jeg tror også at det i Norge har vært for stort fokus på at båtene skal være store og hotte. 1980-tallsbåtene er sjelden å se, selv om NOR Rating-systemet skal ivareta konkurranseevnen. I Bohusracet er det derimot svært mange eldre og mindre båter med. De utgjør volumet.

Shorthanded-seiling i mye vind sliter på utstyret, og det kan bli kostbart når det ryker og seil blir slitt av mye blafring fordi manøvre tar litt lenger tid med bare to om bord. Vi har også hatt en runde med økte sikkerhet- og lisenskrav som har kostet penger, men også irritert.

I forhold til annen seiling har shorthanded-seiling fått mye oppmerksomhet i seilsportsmedia og på nettet. Det burde ha stimulert til interesse, men åpenbart ikke nok.

Så hva årsaken er til at det blomstrer i Sverige og Danmark, men ikke i Norge, vet jeg ikke. Jeg håper imidlertid vi kan finne tråden som kan snu utviklingen igjen, for det meste av seiling i praksis handler tross alt om shorthanded-seiling.