Landsregattaen i Stavanger 1868

STAVANGER 1868: Norges første store regatta hadde som målsetting å finne frem til den raskeste og mest sjødyktige bruksbåten i landet.
HØYREISTE: Nordlandsbåtene hadde høyreiste stevner og råseil. De gjorde det godt når vinden blåste med.
ROING: Hvor gode de ulike båtene var å ro, var en del av testen i 1868. I Vestfjordseilasen som arrangeres årlig av Bodø Seilforening, er det fortsatt lov å ro de tradisjonelle båtene som deltar.
SNEISEIL: Ikke alle nordlandbåtene hadde råseil som fembøringen. Noen var også utstyrt med sneiseil.
NORDLANDSBÅTEN: Fembøringene fra Nordland er stolte båter som stilte til start i Stavanger i 1868.
LISTERBÅTEN: På sørvestlandet ble listerbåten utviklet til makrellfiske, og det var kanskje den båttypen som kom aller best ut av regattaen i Stavanger. Bildet er av båten PRØVEN som er en nybygd listerbåt.
HVALERSKØYTE: Hvalerskøyta er rund og drektig og ble benyttet til makrellfiske på Østlandet. Båttypen var på mange måter forløperen til los- og redningsskøytene.

Hvem er best i landet her?

Seilforeningen 1928 avviklet søndag 7. september den årlige «Skudeseilasen». Dette var nok bare en blek skygge av den regattaen som blir regnet som Norges første og største, ­nasjonale kappseilas – i Stavanger i 1868.

Publisert Sist oppdatert

Ved inngangen til 1800-tallet fantes mange ulike typer mindre bruksbåter i Norge. Ingen visste hvilke som egentlig var mest velegnet. Og sikkerheten til brukerne kunne være elendig.

Østlandsbåten var bred og kraftig bygd med smale bordganger. Den bar mye last og var en god seiler i jevn vind. Vestlandsbåten var smal og lang, lett konstruert med få, men brede bordganger. Den hadde et fortrinn i bølger og var ypperlig å ro. Både østlandsbåten og vestlandsbåten hadde vanligvis sneiseil, det vil si storseil og fokk, gjerne også en klyver og av og til et toppseil. Båtbyggermiljøene på Hvaler og Lista var toneangivende, men det fantes for øvrig en stor variasjon langs kysten. Nordlandsbåten hadde vakre, høyreiste stevner, var lett å ro, men den var som regel utstyrt med råseil. På slør og lens var den glimrende. Men sto vinden i mot, måtte en snart ta årene fatt.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER