LITEN: «Karma Police» er are 30 fot, men skal seile like kjapt som 45+ båtene. Seier under Skagen Race 2015 viser at det er mulig.
RASKEST: «Raa Glede« har Færderns høyeste måletall, og skal derfor være raskest på papiret.
RASK: «Solo2» kan bli første båt til Færder om vindprognosen slår til.
LETT: JPK38FC er utviklet som en turseiler, men er ratt opp i R40-klassen.
RASK: . «Yani», Marten 49 vil få dårlig tid på seg, for å komme opp på resultatlisten.
FLOTTESTE: «Magda XIII» er Færderns lengste båt på 75 fot. Mange vil nok være enig i at den også er en av de flotteste. Yachten seilte Færder'n i fjor også.
SPONSET: Den tyske 56-foteren er sponset av DNV GL.
LIKE: Nå har «Lurifax» fått konkurranse fra en søsterbåt. Sinergia 40 ble utviklet for IMS-reglen.
STØRST: «Mohawk 2» er 112 år og er både Færderns lengste og eldste båt.

Oppsiktsvekkende båter i Færder'n

75 fot lange «Magda XIII» er regattaens flotteste båt, men det er flere andre du kommer til å snu deg etter.

Publisert Sist oppdatert
STØRST: «Mohawk 2» er 112 år og er både Færderns lengste og eldste båt.

«Solo2» er Norges kanskje råeste regattabåt. Det er en Class 40 bygd for shorthanded-seiling på havet. Båten er svært lett, bred, og bærer mye seil. Den liker seg best på slør, og med frisk nordavind på fredag under Færder-starten, kan båten komme raskt ut fjorden.

Du kan lese mer om «Solo 2» i nyeste utgave av Seilas.

I samme klasse stiller Colin Campbell i sin splitter nye «Flying Scotsman», en Sun Fast 3600 fra Jeanneau. Også denne båten er lagd for shorthanded-seiling på havet, men er ikke like ekstrem som «Solo2». «Flying Scotsman» kan også brukes for sporty turseiling.

Båten er den første og foreløpig den eneste I Norge. Begge båtene stiller i shorthanded-klassen med start kl 14:00

Mange raske båter

I R45+ er det mange flotte båter. Nils Kuhle stiller med «Obsession», en Sly 42. Båten har typiske italienske linjer. Båten ble kåret til Årets Båt I Europa I 2008.

«Yani» er en annen lekker båt. Ole Christian Gahr Vordahl seiler en Marten 49. Denne har fått et måltall på 1,225, og må dermed seile nesten like fort som «Raa Glede».

I R40-klassen har vi nå to Sinergia 40. Laget «Sons of Hurricanes» har byttet ut sin Bavaria Match 35, og har nå en lik båt som «Lurifax»

Den nye stilen

Shorthanded-miljøet i Frankrike har påvirket designet til seilbåtene. Brede skrog, masten plassert langt akter og knekkspant kommer fra Open 60-klassen. «Stutt-Tjukken», Pogo 30 med Kristian Fæste som skipper, et en typisk båt av den nye stilen. Denne seiler i shorthanded-klassen. En annen er «Sinus», en JPK 38FC med Anne-Kari Marsteng som skipper. «Sinus» seiler R40-klassen.

 

RASK: «Solo2» kan bli første båt til Færder om vindprognosen slår til.
OPEN60: «Galacticviking» er endelig klar for regatta. Skipper Bjørn William Lindgren skal ha seilmaker Terje Wang om bord.
ELEGANT: Sly 42 ble kåret til Årets Båt i Europa.
STIL: Pogo 30 er både stutt og tjukk. Båten representerer den nye franske stilen som har suverene egenskaper på slør, men sliter med å seile opp til måletallet på kryss.