8. august starter OL-seilingen

BRASILS OL-HÅP: Mandag 8. august skal Kristian Ruth måle krefter med Brasils store OL-håp i Laser, Robert Scheidt, som for øvrig også avla eden på vegne av alle de olympiske deltagerne.

– Vi er klare og godt forberedt

– Vi har det veldig bra og har ingen unnskyldninger for ikke å prestere, sier OL-leder Jan Steven Johannessen dagen før seilingen.

Publisert Sist oppdatert

I morgen går startskuddet for OL-seilingen, og først i ilden av de norske seilerne er Maria Mollestad i RS:X og Laser-seilerne Tiril Bue og Kristian Ruth. Mens de i dag har måttet holde seg fast for ikke å bli blåst bort på land i Rio de Janeiro, er det ventet lettere vind fra østlig og sørlig retning under åpningsdagen.

10–14 knop er det varslet når seilingen starter kl 13 lokal tid – noe som vil si kl 18 norsk tid. Det er også uttrygt for regn og regnbyger, noe som kan bety varierende vind og vanskelige forhold.

– Det er nok mer utrygt for at det blir for lite enn for mye vind i morgen, sier Jan Steven Johannessen.

Forventning i luften

Han forteller at det er forventning i luften i den norske troppen nå dagen før dagen. Det er spenning, men seilerne er rolige.

– Vi har det overmåte bra og er forberedte. Vi bor midt på Ipanema sammen med roernepå et veldig hyggelig sted – langt bedre enn dem som bor i deltagerlandsbyen om som må stå i køer ut og inn til Rio. Våre to kokker sørger for at vi spiser god og riktig mat. Vi har det bedre enn noensinne, sier Jan Steven Johannessen.

Fornøyde med utstyret

Han forteller at de norske seilerne som skal utpå i morgen, alle er godt fornøyde med utstyret de har fått tildelt av arrangøren. I Laser- og brett-klassene er det slik at arrangøren holder utstyret,

Det har imidlertid vært en del annet smårusk fra arrangørhold, som for eksempel at flaggene de skal ha i seilene ikke var riktige og måtte erstattes.

– Men dette er noe vi trenerne tar oss av, så seilerne har ikke merket noe til dette, sier Johannessen.

Spennende TV-dekning

I dag har det blåst opp til 20 m/sek utpå i de verste kastene. Seilerne har holdt seg på land og alle roøvelsene er blitt avlyst og folk har måttet holde seg fast når de har ferdes på land.

– Nå har det løyet litt, og nå ser jeg at de forbereder seg på morgendagens TV-sendinger her ute. De er jeg spente på; jeg tror TV-publikummet har noe å glede seg til, sier den norske lederen.

Han forteller også at vannkvaliteten på regattabanene har vært bra de siste dagene. Det er opprettet en internasjonal godkjent målestokk på vannkvaliteten, der 1 er best og 4 er dårlig.

– Hver dag får vi rapporter om vannet, og hittil mens vi har vært her har det bare vært enere og toere, og det betyr at vannet ikke er verre enn det er på Lysakerfjorden i Indre Oslofjord.

Det er en rekke baner seilerne skal seile på, slik at de hver dag må forholde seg til nye omgivelser, og det er nå bestemt at også brettseilerne vil ha en regattadag på den aller ytterste banen. Brettseilerne skal seile på banen nærmest Sukkertoppen, mens Laserne starter lengre ut.