Hvem vinner i Færderseilasen
Hvem vinner i Færderseilasen
Hvem vinner i Færderseilasen
Hvem vinner i Færderseilasen
Hvem vinner i Færderseilasen
Hvem vinner i Færderseilasen
Hvem vinner i Færderseilasen

Hvem vinner i Færderseilasen

Med Færderstart imorgen blir seilernes konkurransenerver satt på prøve de neste 24 timene. Hvem bør man se opp for, og hvem skal en følge?

Publisert Sist oppdatert

Seilas har studert programmet, resultatlistene fra i fjor og fra årets regattaer. Her er vår favorittliste i noen av de mest konkurranseutsatte klassene.

Klassiske treseilere

Vanskelig å komme utenom «Vema» dersom det blåser. Ellers holder vi en klapp på Kjell Andreas Steinstads skjærgårdskrysser «Alaska» som har vunnet Klassisk Seilas både i år og i fjor. Regn også med Bengt Danielsens 8 meter «Lydia».

Fenix

Merd familien Schøyen og Jan Kristian Vedeler ute av klassen er førsteplassen «up for grabs». «Atti» til Johan Holst har gode meritter å se tilbake på fra tidligere Færderseilaser, selv om det bare ble 7. plass i fjor. Konkurransen i denne klassen er vanligvis tett, kun ti minutter skite de fem beste i fjor. Tre av dem stiller i år igjen. Regn med «J.L.Seagull», «Anne-Lise» og Christian Sanners NN.

H-båt

«Hutch» Johnny Hjerpseth fra Røyken er vår favoritt, men se også opp for fjorårsvinneren «Bacchus», Erling David-Andersen.

IF

«If Not», Terje Johannessen nådde ikke opp i fjor, men er likevel blant våre favoritter, sammen med Magne Fagerhols «Rhesus» og Rolf Erik Lyches «Lychen».

 

Flerskrog

Her er det vanskelig å komme utenom Ole Christian Vordahls Seacart 30 «Flying Camilla», selv om 60 foteren «XXtreme» med Petter Noreng er naturlig favoritt til line-honors. Regn også med Jan-Kristian Vedelers Dragonfly 25, «Sjaman» på korrigert tid.

First 40.7

I denne klassen er det generasjonsskifte på gang etter at flere av klassens beste har gått over til den nye First 40 og Landmark 43. Av de gode gjenværende er både «Fortitude», Erling Skallerud og Svenn Erik Hansens «Fast Tracks» gode tips.

ORC Club

Dette er Færderseilasens mest interessante og havseilernes Grand Prix klasse. Her finnes årets nyheter og noen dokumentert velseilte «hotte» båter.

Problemer er at spredningen i størrelse fra den minste på 36 og den største på 52 fot er litt for stor til å skape reell konkurranse. Av de små, regn med «Aiming First Too», «Xtreme» og «Brodinas». Av de mange på 40 fot pluss kommer konkurransen til å stå mellom svensken Bengt Falkenbergs First 45 «Teknova/Albatross», «Team Norman», Jørn-Erik Ruuds nye First 40, Elling Rishoffs søsterbåt «Gode venner», et par X-41, Dag Skarsgårds Landmark 43 «Kristin» og Aasmund Drolsums nye King 40 «Magic». Av 50 fotene blir det nok en fight mellom «Camilla», Ole Martin Vordahls Cookson 50 ned svingkjøl og Christen With som skipper, Kong Haralds TP 52 «Fram XVI» som debuterer i Færderseilasen og Kongens gamle båt, «Norsteam» med Bjørn Lofterød, et knippe ungdommer og tre funksjonshemmede seilere fra Oslo Race Week. Her blir det mye tett og spennende seiling.

LYS R40

Denne klassen er større, men likevel mer homogen enn ORC Club, selv om klassens hurtigste «Al Capone» skal seile opp 14/100 i forhold til fjorårsvinneren «Flirt» med Eivind Astrup. Astrup er blant favorittene i år igjen, men han får konkurranse fra Lars Horn Johannessen i «Élanor», Ludvig Daaes Bavaria 42 Match «Ille Moro», Jon Langøs «Lusso Lupo», Morten Gaaruds «Breezin» og Christian Ferners «Nethanja», de to sistnevnte X-40. Line-honors går til «Al Capone» som hvis forholdene byr på lett og skiftende vind, også kan blir farlig når den korrigerte tiden skal regnes ut.

LYS R36

Et kobbel av X-er, Noen J-er og Elaner gjør denne klassen til en av de mest konkurransekrevende. Stavangerseileren Michael Nygaard vant i fjor med sin Bashford 36 «Virginia» og kan gjøre det igjen. Kollega Peter Gustavsson i sin J/109 «Blur» må man også regne med. Det samme gjelder Michael Werner Henriksens Archambault 35 «Mai» og Jan Petter Røds «Fri av Fjærholmen».

LYS => 1.37

Her skal den utkjempes, storbåtduellen mellom Pål Karsten Fevangs splitter nye Swan 66 «Godot» og Peter Ruzickas ett år gamle Shipman 63 «Ventotene». Se ikke bort fra «Jokerman», «Kjappfot» og «More Chaos» når premien til beste båt på korrigert tid skal deles ut.

LYS 1.33-1.37

Et kobbel X-43 og tilsvarende Luffe 43 bidrar til å gjøre denne klasse tett og spennende. Henning Hansens «Pixeline» er vår favoritt, men se ikke bort fra Vidar Hansson i hans Dynamic 43 «Garanti» eller Rune Pedersens «Bue One».

11 MOD

Entypeklassen holder koken i Færderseilasen, med en båt mer på startlinjen enn i for. Regn her med Hans Tømmerstigen Holst i «Matchless», Ole Aabel i «Ugly» og John Tvedts «Askerexpressen».

LYS R33

I den minste av LYS R klassene er det mange gode seilere. Et høydepunkt kan bli duellen mellom 34 foterne «New Deal» Karl-Einar Jensen, «Blåne» Bård Sæthre og «EXstase», Nils Kamfjord, men se også opp for familieduellen i Hall-Torgersen, Terje i X-332  «Andante» og Even i Farr 31 «Farrmor». Her stiller også hele fem J/80, en av dem med veteranen Børre Dahl til rors. Det kan bli farlig.

LYS 1.25-1.27

I denne klassen som ellers ikke teller mange store navn er Tommy Bergman med «Luringen» storfavoritt. Også Guttorm Guttormsen i sin klassiske Swan 44 «Kolibri» kan hevde seg i denne klassen dersom det blåser.

First 31.7

Famiien Bratbak er på vei hjem fra USA og har avertert båten til salgs og i deres fravær tipper vi det vil stå mellom «Bilbo», Andreas Wettre i «First Lady», «Geirsha», Stig Mathiassen og Stein Ødegårds «Pandora».

Express

Dette er Færderseilasen største og tradisjonelt hardeste entypeklasse. Mange av de gamle navnene er forsvunnet. Et trygt bet er fjorårsvinneren Haakon Dalan i «Prime Time» og Evind Carlsen i «Bagheera jr»,

Mange nevnt og sikkert mange glemt. Blant Færderseilasens mer enn 1000 båter dukker det alltid opp overraskelser. Vi har nevnt noen av dem vi tror kommer til å gjøre det bra. Det blir helt sikkert flere, og favoritter har som kjent en tendens til å skuffe når det gjelder.