ØYSTEIN NILSEN

AKTIV SEILER: 73 år gamle Øystein Nilsen seilte Ågerøya rundt tidligere i høst, og ble nr. 2 av 16 båter - over all.
SY KRISTINA: Øystein Nilsen med mannskap i cockpiten, fra venstre Per Gunnar Østervold, Øystein, Ingrid Wirsching og Per Otto Andreassen.

Rutinert skipper på regattabanen

Øystein Nilsen – 73 år ung – er en av de mest rutinerte skipperne på regattabanen i Kristiansand.

Publisert Sist oppdatert

Øystein Nilsen har i alle år levd et aktivt idretts- og friluftsliv også utenfor regattabanen, som svømmer, skiløper og kajakkpadler.

Han seilte som 8-åring mannskap i ei seilsjekte, og fikk sin første seilbåt – en BB11 – i 1972, 28 år gammel. De siste årene har han seilt en Omega 34.

Han har vært – og er – en dyktig seiler og lagleder, som opp gjennom årene har deltatt i svært mange regattaer. Ofte har han, sammen med sitt mannskap, vært raskest av alle rundt banene. For et par år siden byttet han Omegaen ut med den litt mindre og 29 fot lange Albin Alpha – SY «Kristina». Og fortsatt hevder Øystein seg bra i feltet. I midten av september seilte han den tradisjonsrike seilasen Åkerøya rundt, i regi av Lillesand Seilforening, og endte på 2. plass av 16 båter.

Berget livet i ulykke

I yngre år var Øystein en aktiv terrengløper med 3–4 lange turer per uke. Favoritt-turen var frem og tilbake til en lokal skogsknaus – Kulia. Men en ettermiddag han løp innover mot Kulia, ble turen nesten fatal.

Han gikk gjennom en grop på en islagt myr, og brakk beinet tvert av. Alene i skogen – mange år før mobiltelefonen var oppfunnet – med våte klær, ville han fort bli kald. Øystein valgte da å krype med store smerter 2–2,5 kilometer, med det brukne benet hengende etter seg. Det berget nok livet hans.

Han kom frem til folk etter ca. tre timer. Faren hans og kameraten hans bygde en stein-varde på stedet hvor beinet brakk, og varden er den dag i dag merket av på Kulia-kartet.

Øystein var lærer i grunnskolen gjennom 36 år. Parallelt underviste han i 1/3-stilling ved Kristiansand lærerhøyskole i 25 år. Han har også vært svømmelærer for barn i Vågsbygd i perioden 1966–2008, gjennom 42 år, og lærte bortimot 4000 barn å svømme i denne lange perioden!

Husker navn

Han kjenner svært mange kristiansandere. Øystein ikke bare ser og husker ansikter, han går også inn for å huske navnet. Det er kanskje mange lærere som har denne egenskapen, men relativt få av dem som husker svært mange av elevenes navn flere år senere.

De siste årene har Øystein arbeidet på Vågsbygd Sport 10–15 timer i uken. Mange har hatt stor glede av den store kunnskapen han har om ski, skismøring og skiteknikk. Han er nærmest en institusjon i seg selv på Vågsbygd senter når snøen har lagt seg om vinteren. Om sommeren er det annet sportsutstyr som gjelder. Han klargjør blant annet nye sykler.

SY KRISTINA: Øystein Nilsen med mannskap i cockpiten, fra venstre Per Gunnar Østervold, Øystein, Ingrid Wirsching og Per Otto Andreassen.

Øystein er i dag bosatt på Andøya sammen med ektefellen. Samvær med nær familie er viktig for ham. Han drar 2–3 ganger i uken på turer i kajakken med en av, eller begge, brødrene. Hver tur kan vare opp mot to timer. I tillegg kommer kajakkturene han gjennomfører alene. Bare i år har Øystein padlet rundt 1000 n mil. Det tilsvarer mer enn seks ganger tur-retur Kristiansand–Hirtshals!

På fritiden – når han ikke er i bevegelse – kan han sitte bøyd over gamle urverk. Hans far, Jacob Nilsen, var nemlig urmaker, og Øystein var støtt og stadig i butikken da han var ung. Her snappet han opp kunnskap og teknikker. Den ene broren overtok praksisen, men Øystein fikk deler av verktøyet etter faren. Han påtar seg nå, skal vi si tidvis, enkle reparasjoner og rensing av urverk som har gått i stå, eller sviver litt for sent.

En velholdt seilbåt gir seilglede

Vi vil gjerne ha svar på noen spørsmål fra Øystein:

– Hvilket utbytte har du av regattaene på onsdagene?

– Jeg har glede av å treffe mannskapet og seile sammen. Det er også flott med sosiale samlinger på brygga etter regattaene, hvor man treffe seilere fra andre båter.

– Hva gir seilglede?

– En velholdt seilbåt, som utnytter vær og vind.

– Du har i alle år vært en racer på ski. Hvor mange ganger har du gått Sesilåmi og Hovden Tour?

AKTIV SEILER: 73 år gamle Øystein Nilsen seilte Ågerøya rundt tidligere i høst, og ble nr. 2 av 16 båter - over all.

– Jeg har 26 deltagelser i Sesilåmi, og alle år i Hovden Tour så langt.

– Øystein, du er også kjent for å ha godt humør, og at du er generøs med godord til andre. Omegaen som du hadde tidligere, bar navnet Goodwill?

– Det er bedre å si noe godt fremfor masse negativt. Å lete etter det gode hos andre, det er et viktig imperativ for meg.

– Øl eller vin?

– Da blir det nok Farris. Jeg er avholdsmann, selv om jeg en gang vant en vinkaraffel i en regatta, smiler Øystein.

– Og bøker, en av landets aviser er veldig opptatt av hvilke bøker folk har på nattbordet. Skal vi forsøke oss på den?

– Jeg leser normalt ikke på sengen, men det hender jeg leser i Bibelen. Ellers har jeg i ikke altfor fjern fortid lest flere av bøkene til Jan Guillou og Jo Nesbø, og hatt sansen for dem.

– Kan du gi ett eller to morsomme glimt fra historikken i seilforeningen?

– Jeg er takknemlig for alle årene i styret og husstyret. Vennskapet som er skapt, er utrolig bra, og det gir glede hver gang jeg møter unge og gamle seilvenner.

– Litt skipperfilosofi – hva legger du vekt på under seiling?

– Seiltrimming, analyse av strøm, og vind, samhold, ingen skjeve ord i båten. Masse glede!, avslutter Øystein.