World Cup Hyeres

Godt start, men 49er jentene holdt ikke banen gjennom.

Bronsen glapp for jentene

Etter å ha hatt kontroll på bronse gjennom det meste av seilasen, glapp det for Næss og Rønningen på den siste lensen.

Publisert Sist oppdatert

Helene Næss og Marie Rønningen kom godt igang i gårsdagens finaleseilas og etter et god start ledet de frem til etter runding første merke. Her ble de offer for store trykkforskjeller på banen og måtte se at svenskene og andre som jibbet før dem tjente stort på det. De store fightene var nå mellom danskene og jentene fra New Zealand om de to første plassene, mens GBR og ARG var nærmest til å utfordre Norge i kamp om bronsen. Næss og Rnninge seilte en fin seilas, men hadde ikke marginene på sin side. Bronsen virket trygg helt til slutten av siste lens da de norske jentene feilbegnet inngangen til siste merkerunding før den korte sløren i mål. Det kostet dem bronsen og jentene var selvsagt skuffet. 4. plass i dett selskapet bak NZL, DEN og ARG står det imidlertid stor respekt av, og når skuffelsen over medaljen er ristet av, kan jentene konstatere at de nå er helt oppe i verdenseliten i 49erFX klassen.

Beste verdenscup for Hermann Tomasgaard.

Bestenotering fra Tomasgaard

I Laserfinalen som gikk idag fikk Hermann Tomasgaard som lå på en sterk 5. plass etter lørdagens seilaser, en meget god start, og han var med i tetsjiktet på hele den første kryssen. I dette feltet var konkurransen uvanlig hard med alle medaljevinnerne fra Rio pluss de beste fra årets tidligere regattaer på plass. Selv om det ble vanskelig å henge med i tet, seilte Tomasgaard en meget lovende regatta og sto for sitt beste verdenscupresultatet noen gang. 7 plass ble det til slutt etter 9. plass i finalen. Han slo blant annet tyskeren Philipp Buhl sammenlagt og hadde samme poengsum som Pavlos Kontides. Vinner ble Jean Baptiste Bernaz FRA foran Sam Meech NZL og Tom Burton AUS. Et gjennombrudd for Hermann Tomasgaard.

Sportssjefens oppsummering

NSF´ sportssjef Rigo de Nijs summerte opp verdenscupregattaen i Hyeres slik:

– Forholdene var lette, noe som var bra for noen og mindre bra for andre. Helene Næss og Marie Rønningen viste nok en gang at de har gjort fremskritt. De har trent i hele vinter og de seiler nå godt under alle forhold, og de har lært og erfart her at det er mulig å være med å kjempe om medaljer. Det gikk ikke helt denne gangen, men med vilje og bestemthet vil nok ikke en medalje glippe neste gang, sier han.

– Etter de første seilasene i Hyères så det ikke så bra ut på resultatlisten for Hermann, men i Laser-klassen er det svært jevnt og det er små poengforskjeller mellom seilerne. Hermann fikk etter hvert vist sine kvaliteter og sto for et fantastisk come back utover i regattaen. Etter første dag lå Hermann på 21. plass. Deretter klatret han jevnt og trutt utover i serien til en 5. plass før medaljefinalen.

Anders Pedersen seilte ujevnt i Hyères og endte til slutt 23. plass i Finnjolle. En 6. plass og en 4. plass i den avsluttende seilasen før medaljefinalen ble hans beste enkeltprestasjoner.– Anders brukte litt tid på å komme inn i regattaen. Mange av startene hans var moderate, og i et Finnjolle-felt som stadig blir sterkere, er det hardt å seile seg opp. Han seilte bedre mot slutten, men med et tjuvstart i den nest siste seilasen ble ikke dette synliggjort på resultatlisten, sier Rigo de Nijs.

Hemmet av skader

Maria Aadland Mollestad var hemmet av en skade i foten under hele regattaen og endte på 34. plass i RS:X-klassen, mens Sebastian Wang-Hansen i gutteklassen, ifølge sportssjefen, slet med å få til startene og resultatet hans ble en konsekvens av det.  Sebastian endte på. 42. plass. Nichlas Fadler Martinsen måtte klare seg uten sin skadde makker, Martine Steller Mortensen,  i Hyères. Som reserve seilte franske Eléonore Sellin, men uten å ha seilt sammen før var de sjanseløse og endte nest sist; på 29. plass. – Nichlas fikk imidlertid erfart mye annet når det gjelder hva regattaspillet går ut på, og det gjorde at regattaen, resultatet til tross, var nyttig for ham.

Samarbeidet med meteorolog

Under hele regattaen samarbeidet det norske laget med meteorologen Eric Holden. Han ga vær-briefinger før seilasene, men var også ute på vannet sammen med seilerne og trenerne Peer Moberg, Thomas Guttormsen, Anton Garotte og Rigo de Nijs. – Eric kompletterer laget vårt på en god måte og vil være med oss under VM i Århius senere i sommer også, sier Rigo de Nijs, som er godt fornøyd med det norske laget og er overbevist om at de norske seilerne vil ta ytterligere steg fremover mot VM i Århus og det store målet i 2020. 

– Disse seilerne er nødt til å lære den harde realiteten som en olympisk satsing er, men hver eneste dag viser de hvort dedikerte og sterke i troen de er på at de skal klare dette. Det er egenskaper jeg beundrer dem for, sier Rigo de Nijs om laget sitt.