Pia og Nikolai: Pia Hessen (Ålesund) og Nikolai Renø (Bundefjorden) ble beste norske optimistseilere under nordisk mesterskap i Latvia.

Nådde målet i nordisk mesterskap

De norske optimistseilerne fikk kjørt seg i Latvia, men nådde trenernes mål. Norge hentet også hjem en medalje i iQFoil.

Publisert

Etter tre intense regattadager ble nordisk junior-mesterskap avsluttet lørdag. Blant et felt på 102 båter ble Nikolai Renø fra Bundefjorden seilforening beste norske seiler, på en sammenlagt 6. plass i gutteklassen. Beste norske jente ble Pia Hessen fra Ålesunds seilforening på 16. plass av 83 seilere.

Nikolai forteller at han på forhånd hadde trent i flere dager med seilere både fra Norge og Sverige. Han er godt fornøyd med resultatet, og seilte svært jevnt hele mesterskapet.

– Jeg synes jeg gjorde det bra. Gullflåten var krevende med mange gode seilere. Det var ganske krevende vind- og bølgeforhold, men jeg synes egentlig det gikk greit fordi jeg har trent mye, sier Nikolai Renø.

De krevende forholdene trekker også Pia fram, som likevel var godt fornøyd med både starter og båtfarten. 

– Vi trenere er godt fornøyd med resultatene. Spesielt gøy at det er så mange som kvalifiserer seg til gullfinale og seiler godt der også, sier Jacob Haug. 

– Mange synes nok det var vanskeligere å starte i et internasjonalt felt. Bølgene var nok litt utfordrende for noen, legger Jacob til.

Utseiling: En lang og smal utseiling for alle klasser på vei til regattaområdet som knapt var synlig fra land.
Lada: De jevnlige innslagene av Ladaer og sovjetiske traktorer var en påminnelse om områdets historie. Dette flotte eksemplaret tilhørte en bøyebåt.

Svensk storeslem, men norsk medalje

Alle medaljene i gutteklassen gikk til Sverige, med gull til Oskar Netterlid.

Jentenes gull gikk også til Sverige, hvor Elsa Beijar vant. Blant jentene var alle de 11 øverste plasseringene belagt av svenske og danske seilere. 

En medalje ble det likevel til Norge: Lucy Smith Ulseth fra KNS tok bronse i iQFoil U17. Etter flere dager med kun slalåmseiling, fikk iQFoil-klassen endelig seilt course på mesterskapets siste dag lørdag. Da var det stabil og litt kraftigere vind enn de tidligere dagene.

Sosiale høydepunkt

Begge optimistseilerne trekker fram det gode sosiale ved mesterskapet.

– Det var helt fantastisk. Vi bodde på en camping og fikk mye tid sammen etter seilasene, forteller Pia Hessen.

– Det var god stemning og alltid gøy å være sammen med de andre gutta, legger Nikolai Renø til.

Det norske laget bodde i stor grad sammen på en camping like ved seilanlegget. På kveldstid ble det arrangert sandvolleyball-matcher med både norske og danske seilere, søsken og andre som ville være med. To av kveldene var det felles grilling, og andre kvelder sosiale aktiviteter i seilklubben med seilere fra andre land.

Deler av campingen ble beskrevet som bedre tilrettelagt for mygg enn mennesker. Én hytte ble det trukket en presenning over taket på, for å holde ute regnet. I en annen trengte man visstnok ikke se ut av vinduet om morgenen, for dagslyset kom inn gjennom plankene i veggen. Strømmen var også litt til og fra, uten at vi fant ut om synderen var de norske vifteovnene eller de danske bobilene. Likevel var det ingen ting å utsette på humøret blant seilerne eller foreldrene på campingen.

Lagseiling: De norske lagseilingslagene besto av Matias Esteves Laranjinha (f.v, øverst), Nikolai Renø, Marcus Murstad Mort, Casper Huun Opstvedt, Lars Midtvik Thorstensen, Vita Storm Oehme (f.v, nederst), Marie Ahlstrøm Staubo, Hanna Mangelrød Buøen, Nora Midtvik Thorstensen og Pia Hessen
Sophie Myhre: Etter krevende innledende seilaser, avsluttet Sophie Myhre (Bærum) finaledagen med to førsteplasser og en andreplass - men ble også diskvalifisert for tjuvstart.

Bronsefinale i lagseilingen

I forkant av lagseilingen fredag ble klart at arrangøren hadde planlagt med at hvert land skulle stille ett mikslag, i stedet for et guttelag og et jentelag som er det vanlige. 

Klasseklubbene i Norge, Sverige og Danmark diskuterte organiseringen med de latviske arrangørene, og ønsket sterkt at lagseilingen skulle gjennomføres som vanlig, med gutte- og jentelag fra hvert av landene.

Norge velger alltid ut lagene avhengig av resultatene underveis i nordisk mesterskap, mens Sverige og Danmark tar ut lagene tidligere, basert på rankingen. Dermed hadde disse lagene allerede trent sammen. 

De tre landene tilbød seg å hjelpe til med organisering og arrangering av lagseilingen, som til slutt ble gjennomført som vanlig, med gutte- og jentelag fra hvert land.

Det norske guttelaget kom til bronsefinalen, hvor de måtte se seg slått av Finland. Jentelaget nådde ikke medaljeseilasene, men tok med seg mye god erfaring. Flere av dem seilte lagseiling for første gang.

Sverige vant gutteklassen, mens Danmark tok laggullet for jentene. Seilasene ble gjennomført i Salacgriva, den nærmeste lille byen fra seilanlegget. Den publikumsvennlige banen lå så nære land at startbåten kunne ligge fortøyd til brygga, og noen merker kloss inntil land.

– Lagseilingen var veldig underholdene og publikumsvennlig. Likevel får Norge merke at de andre landene har hatt samlinger og jobbet mer med lagseiling, sier Jacob Haug, som også takker for et godt mesterskap på vegne av trenerne.