Christianias kanon

Johan J Petersen får kanonen tilbake fra «Etoiles» kaptein

Historien om «Christianias» kanontur

Johan J. Petersens beretning «Christianias» kanontur fra 2017 til 2024.

Publisert Sist oppdatert

«Christiania» har i vår eie alltid hatt en fin liten saluttkanon i bronse om bord. Replika støpt av Carl Emil sr. på 70-tallet. Flittig brukt på veteranskipsstevner og store anledninger. Ombord i redningsskøyte har den stått i tradisjon med redningskanonene som «Christiania» og de andre hadde i redningstjeneste, for å skyte liner over til skibbrudne. Kanonen har vi saluttert med i halve verden, ikke minst på veteranskipsregattaer i franske Brest og Duarnenez. I likhet med mange av de andre skipene.

Juli 2017: På familieseilas med Christiania i Baskerland i Biskaya med barn og venner. Krysser over fra spanske San Sebastian til franske Bayonne. Fin fortøyning på steinkai i sentrum. Politi/tollkontroll med ransaking. Lenge siden sist i Europa, men vi har ingenting å skjule. MEN: De mener at kanonen er, ikke en antikvitet, ikke et saluttredskap, men et våpen! Kanonen blir beslaglagt, jeg blir arrestert. Jeg blir løslatt samme kveld, men kanonen forblir i varetekt. Den sendes siden til hovedkontoret deres i Nantes. 

2017-2020: Ved hjelp av venner og kontakter i Tall Ships – systemet (blant annet Gunn von Trepka) klager vi intenst og får hjelp av franske offiserer og entusiaster som hjelper med korresponanse og argumenter. Hvis den slags regnes som våpen, må også halve franske veteranflåten «avvæpnes».2021 januar: Vi får endelig gjennomslag, og kanonen blir formelt løslatt. Vi kan hente den. I Nantes. Den kan ikke sendes. Koronaepidemien er i full blomst.

2022: Korona er over. Det skal igjen seiles Tall Ships Race! En av våre franske hjelpere er kaptein på et seilskip, drevet av fransk marine, som også skal delta i Tall Ships dette året. Vi avtaler at de skal hente kanonen i Nantes og seile den til Harlingen i Holland der vi skal møtes. Sommeren kommer, vi seiler med «Christiania» til Harlingen, men det franske skipet får tekniske problemer og forlater ikke Frankrike den sommeren. 

2023: Kapteinen på vakre «Belle Poule» tar over stafettpinnen. Også dette skipet er eid og seilt av fransk marine, som bruker det klassiske seilskipet til opplæring. De skal innom Nantes på våren, og delta i Tall Ships Race om sommeren. Fra Holland til England og så til Fredrikstad! Dit skal også vi. De får kanonen om bord som planlagt. Men på første regattetappe fra Holland til England blir det uvær. «Belle Poule» setter sikkerheten først og bryter. De returnerer siden til Frankrike med kanonen.

2024, januar: «Belle Poule» skal til Middelhavet kommende sommer. De gir oss beskjed om det, og vi aksepterer at kanonen skal bli middelhavsfarer dette året. 2024, februarKapteinen på «Etoile», søsterskipet til «Belle Poule», kommer deilig overaskende seilende inn på banen. Han skal seile «Etoile» nordover i 2024 og ser en mulighet. Kanonen løftes over på «Etoile» og han sender meg beskjed om planlagt kurs og fart. 2024: 5 juni «Etoile» legger kai i solskinn i Amaliehaven i København. Samtidig har mann kjørt gammel Amazon fra Oslo og parkert i Amaliehaven. Under mye smil, historier og takksigelser tilbakefører kaptein William Schield fin saluttkanon til eier.

2024: 5 juni kl. 2230: Svinesund passeres av mann i amazon med kanon.Kanon kommer hjem. Salutt!»