Seilmagasinets helgeportrett

Seilte fra piratangrep

En helsemessig utfordring åpnet for nye muligheter. Guri Oppegård og Oddvar Sand grep sjansen med begge hender. Familie på fem på toårs tokt.

Publisert Sist oppdatert
LANGTUR: Guri Oppegård og Oddvar Sand er hjemme etter å ha seilt til Tahiti med barna i en Lagoon 42.
LANGTUR: Guri Oppegård og Oddvar Sand er hjemme etter å ha seilt til Tahiti med barna i en Lagoon 42.

Guri Oppegård var journalist i TV 2 og Oddvar Sand flykaptein i Widerøe. Uten forvarsel mister Oddvar delvis synet på det ene øyet og blir satt på siden av arbeidslivet. Guri takker ja til sluttpakke i TV2 og plutselig åpner en mulighet seg til å realisere drømmen om den store jordomseilngen. De kjøper en ny Lagoon 42 fots katamaran og sammen med barna Vijar (3) Askil (8) og Sigri (11) legger de i vei.

Splitter ny katamaran

Båten ble plukket opp ved verftet i Les Sable D´Olonne på Frankrikes vestkyst og høsten 2017 setter de kurs for Grand Kanaria og starten på ARC seilasen. Mor og far blir lærere og skal i tiden som kommer gi de skolepliktige barna undervisning slik at de ikke går glipp av viktige kinnskaper underveis. Likevel kan dagene bli lange, men i mangel av mobiltelefoner, TV og datautstyr uvikler barna fantasi og selvstendighet til å gi dagene mening.

Dramatisk hendelse

Utenfor kysten av Honduras følte familien seg truet av en annen båt. Med fulle seil, og motor klarte de å øke farten, og distansere seg fra båten som kan ha vært pirater, om ikke viste de svært dårlig sjømannskap. 

Etter den dramatiske konfrontasjon ved kysten av Honduras legger familien turen gjennom Panama og inn i Stillehavet. Omtrent to år etterat de la ut på langtur, er det tid for å avslutte ferden. Båten blir solgt på Tahiti og familien er nå tilbake på Helgelandskysten, en erfaring rikere, men ikke uten lyst på nye eventyr på sjøen.

Hør parets samtale med Seilmagasinets Mikkel Thommessen i ukens podcast.

KATAMARAN: Familien hentet båten fra verftet i Frankrike.
KATAMARAN: Familien hentet båten fra verftet i Frankrike.