På seiltur med USAs nye marineminister

USAs ambassadør til Norge, Kenneth Braithwaite, er ønsket av President Trump som ny minister for marinen. SEILmagasinet var nylig på seiltur med ham.

Publisert Sist oppdatert
KURS: Ambassadør Kenneth J. Braithwaite fant seg godt til rette i redaktørens båt.
KURS: Ambassadør Kenneth J. Braithwaite fant seg godt til rette i redaktørens båt.

President Donald Trump bekrefter på Twitter at han vil utnevne nåværende ambassadør til Norge Kenneth Braithwaite til ny marinesjef:

– Admiral og nå ambassadør til Norge Ken Braithwaite vil bli nominert av meg til å bli den nye marineministeren. En mann som har utrettet mye og hatt stor suksess. Jeg vet at Ken vil gjøre en utmerket jobb, skriver President Trump.

SEILmagasinet var nylig en dag på fjorden med den påtroppende marineministeren. Vi møtte en fortsatt en gutteaktig og atletisk mann i slutten av 50-årene, pensjonert kontreadmiral med 27 års fartstid i den amerikanske marinen. I løpet av en karriere som også omfatter pilot-utdannelse og påfølgende tjeneste i Patrol Squadron 17 på Hawaii, tjeneste på hangarskipet «USS America» og militære oppdrag i Irak og Pakistan. For å nevne noe.

Det var som ung marineoffiser under den kalde krigen på begynnelsen av 80-tallet at han først kom til Norge med «USS America».

Snakker seiling med kongen

Den norske kongen og den amerikanske ambassadøren har funnet tonen i sin felles interesse for seiling. Braithwaite er også svært interessert i klassiske båter, og Kong Harald har oppfordret ham til å kjøpe en meterbåt, uten at det er blitt noe av dette foreløpig.

–  Men jeg har vært så heldig å få seile med 12-meteren «Erna Signe» og 15-meteren «Magda», og jeg var på Risør Trebåtfestival i fjor sommer. Jeg trodde alle norske somre var som i 2018, sier han.

Liker Færder’n

Kenneth Braithwaite har også seilt færderseilasen, som mannskap på Knut Hejes Xp44 «Too Bonita». Den jobben tar han gjerne på seg igjen.

Ambassadøren har også seilt med Jens Garns one-off Sparkman & Stephens «Anahita».

Kenneth Braithwaite fant seg godt til rette med rorkulten på TwoStar 36 «Cilantra» også.

– Vi som kommer fra jolleseiling, setter alltid pris på rorkult, fortalte ambassadøren. Han var også interessert i hvordan båten var under dekk, og fikk en omvisning. I vårt intervju snakker han også om geopolitiske utfordringer, og USAs syn på NATO-samarbeidet med Norge.

Les portrettet i SEILmagasinet her (+)

 

VAKKER: Ambassadøren liker trebåter, og har seil med Sparkman & Stephens «Anahita».
VAKKER: Ambassadøren liker trebåter, og har seil med Sparkman & Stephens «Anahita».
REGATTA: Ambassadør Kenneth J. Braithwaite seilte Færderseilasen om bord på «Too Bonita» i 2018.
REGATTA: Ambassadør Kenneth J. Braithwaite seilte Færderseilasen om bord på «Too Bonita» i 2018.