Republikaneren som stiftet KNS

Gunnar Knudsen var en av initiativtagerne til etableringen av dagens KNS, og han ble foreningens første formann. Han var også en profilert Venstre-politiker og Norges statsminister fra 1912 til 1920.

Publisert

Etter et mislykket forsøk på å samle skandinaviske seilere til regatta på Hankø i 1880, besluttet tre representanter for plankeadelen i Østfold, Christian Anker, Søren Wiese og J.A. Berggrav, seg til å gjøre et nytt forsøk i 1882. For de 37 båtene som deltok, hovedsaklig norske, ble regattaen så vellykket at man kvelden etter seilasene fikk gehør for å danne en norsk fellesforening for lystseilas. Den skulle kunne arrangere årlige regattaer av denne typen. Det var Gunnar Knudsen som tok opp saken, og sammen med de nevnte innbyderne til regattaen påtok han seg å forberede et stiftelsesmøte.

På dette møtet på Kristiania Børs 7. februar 1883 deltok det 25 mann, hvorav seks fra Østfold, to fra Arendal, Colin Archer fra Larvik og forslagstilleren Gunnar Knudsen fra Porsgrunn. Fra Kristiania møtte 15 mann. Gunnar Knudsen var ordstyrer.

Balansen mellom grupperingene i interimsstyret som skulle utarbeide lovforslag og arrangere neste års regatta, ble ivaretatt ved at formennene i seilforeningene i Kristiania, Arendal og Fredrikstad ble valgt. Den første ordinære generalforsamling ble holdt i Moss under den første landsregattaen 18. august samme år. Gunnar Knudsen ble foreningens første formann og satt til 1887.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her