Dieselgenerator krever mye vedlikehold

Flere ulike problemer blir forklart med forslag til løsning

Tips for de med Fischer Panda generatorer

Har du en Fischer Panda dieselgenerator eller vurderer å kjøpe. Denne videoen laget av Thomas Skarstad kan være nyttig. 

Publisert Sist oppdatert

Thomas Skarstad står bak Youtube-kanalen, Sailing with Thomas. Han har seilt flere år fulltid, og er for tiden i Asia. Som solo-seiler er han svært avhengig av at de tekniske systemene fungerer, og han bruker derfor mye tid på reparasjoner og vedlikehold. Han har laget en video som viser vedlikehold og tips for Fischer Panda 8000i dieselgenerator. 

Thomas Skarstad seiler en Bavaria C55. For båter som er større enn 40 fot er det ikke uvanlig å ha en egen generator for produksjon av elektrisitet. Skarstad har i en egen video vist at selv med over 800 watt solcellepaneler og en enorm batteribank på over 17 kW-timer er han fortsatt avhengig av å bruke diesel til å lage elektrisitet for blant annet å produsere ferskvann. 

Skarstad oppsummerer levetid på enkeltdeler på generatoren

Kostbar investering

Fischer Panda er en kjent produsent av dieselgeneratorer, og den tilbys gjerne som tilvalg ved kjøp av båt. Skarstad har en Fischer Panda 8000i ombord. Denne har en utsalgspris i overkant av 200 000, produserer ca. 6 kW og veier rett i overkant av 100 kg. Den er i praksis en forminsket dieselmotor med tilhørende generator, tilsvarende som hovedmaskineriet på båten. Den har dermed de samme kravene til vedlikehold av blant annet impeller, oljefilter, dieselfilter og smøreolje.

Skarstad har i flere videoer vist vedlikehold av generatoren, og da han var i Karibien gjennomførte han en total ombygging av generatoren. Dette for at den skulle være i tipp topp stand da han seilte ut i Stillehavet. Han har allikevel hatt mye reparasjoner, og han har laget en video som viser triks for feilsøking og reparasjoner. Videoen har fått mange kommentarer både på Youtube og på en egen Facebook-gruppe for Fischer Panda eiere. Enkelte påpeker løsninger til problemer Skarstad har opplevd. 

Frustrert langturseiler

Det er ingen tvil om at Skarstad er frustrert over alle reparasjonene. For de som eier en Fischer Panda kan det kanskje være noen triks å lære. For de som vurderer å kjøpe en generator kan det være greit å være kjent med mulige problemer og krav til vedlikeholdsintervaller. Et søk på Fischer Panda i brukerforum for langturseilere vil også gi mye informasjon om hva seilere har av erfaringer.

Video som oppsummerer erfaringer og vedlikehold med en Fischer Panda i8000

.