Langtur med barn om bord

Pauline og Pål Book Bratbak er på langtur med tre små i en First 31.7. Her er noen tips om seiling med barn.

Publisert

Store bildet: Marina (6mnd), Edvard (7 år) og Emil (9 år)

Selv om det fortsatt er tidlig i turen vår, har vi gjort oss noen erfaringer når det gjelder seiling i de områdene vi er i.

Enkelte naturhavner finner man i noen områder nedover Europa, men det kan absolutt ikke sammenlignes med hjemme. Som regel må man til havn, og det er ofte langt mellom havnene. For oss har vi funnet ut at det fungerer veldig fint enten å seile ca ett døgn, eller starte veldig tidlig om morgenen. På døgnseilasene drar vi fra kai midt på dagen en gang; da kan guttene løpe på kaia før vi drar, vi pusler med litt forskjellig underveis, spiser middag til kvelds, alle rutiner opprettholdes, og alle barna legger seg mer eller mindre til vanlig tid. Vi er fremme neste formiddag, og alle kan bevege seg så mye de vil (noe som er av STOR betydning for de fleste av våre familiemedlemmer!!).

Flere av strekkene vi har seilt tar ca 10-12 timer. Da spretter vår morgenfugl Pål opp i fem-seks tiden på morgenen (ja, det er helt sant, og han er lys våken og strålende fornøyd), mens vi andre sover godt. Før vi står opp er vi godt i gang, og vi er fremme i fem-seks tiden på ettermiddagen, slik at alle nok en gang kan bevege seg så mye de vil før det er kvelden!!

På denne måten synes vi at vi har fått mye ut av de dagene vi har vært underveis. Vi har seilt mye, og de vi møter synes vi har seilt mange mil på kort tid, men ved å bruke netter og tidlige morgener får man jo så mye mer ut av tiden!!! Et godt tips til alle småbarnsfamilier på seiltur :-)

Endelig bra vær

Vi er i Cascais; kom hit 29. september etter en strålende spinnakerseilas der vi for første gang på turen så tosifret tall på loggen. Og Pål var i strålende humør etter å ha knust en franskmann og to svensker med større båter! Bayona var vårt siste stoppested i Spania, og siden det har vi vaert i Leixos, Figueira da Foz, Peniche og nå Cascais. Vaeret i Portugal er helt strålende; vi har hatt sol hver dag, det har vaert deilig og varmt, vi har badet og spist is, og vinden er ikke minst på vår side. Begge spinnakerene våre har fått luftet seg, og vi har virkelig hatt noen flotte dager med solskinns-seilas. Det nyter vi alle fem, og vi synes vi fortjener det også etter de tre første ukene fra Nederland til Frankrike, der det var tåke, regn, kaldt, kuling og kryss!!

 

Til Afrika

Vi regner med å bli vaerende i Cascais etpar dager før vi seiler til Lagos. Der blir vi liggende en ukes tid, og vurderer å leie bil for å ta en titt på Open 40 - båtene som starter i Portimao Global Ocean Race 12. oktober. Etter det går ferden etter den foreløpige planen videre til Afrika :-)