Langturseiler med egen app

Internett er viktig også for langturseilere. En norsk båt har lansert en egen app for at de hjemme kan følge med. Turen startet på søndag.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDET: Ugland monterte utstyr i seks uker i Leangbukta før båten endelig ble klar til avreise.

31 år gamle André Jørgen Ugland omtaler seg som utstyrsnerd. Hans 36-fots Dufour Preformance «Norita» ble liggende lenge på brygga i Leangbukta for å installere utstyr. Med Inmarsat FleetBroadband 150 har Ugland internett via satellitt over alt.

– Jeg kjøpte først en Iridium Go, men datafarten er helt håpløs, fortalte langturseileren til Seilas før avreise, og valgte derfor en langt dyrere løsning med en internattfart på linje med hva vi hadde på slutten av 90-tallet.

Satellitttracker

Om bord har også sørlendingen to InReach Satellitttrackere. Disse bruker iridiumnettverket, og kan både sende og motta meldinger. InReach har innebygget GPS og kan sende båtens posisjon etter gitte intervaller. Ugland har satt den opp til å sende hvert 10. minutt. Den 36-fots båten er overlesset av det siste innen båtutstyr, både for kommunikasjon og for strøm. Seilas vil følge båten, og høre om Uglands erfaringer ned utstyret.

Egen app

Mange har blogg, og enda flere facebookside. Ikke mange har utviklet egen app for mobiltelefon, slik Ugland har gjort. Med appen kan du hele tiden følge båtens bevegelser. Langturseileren legger også ut bilder på instagram, og kan oppdatere facebooksiden.

Sent ute

I skrivende stund befinner båten seg i Nederland. Så langt har mangel på vind vært det største problemet. Nordsjøen er tøff på sommeren, og kan være svært ille på denne årstiden. Også Biscaya kan bli en utfordring. For to år siden ble Mini Transat seileren liggende en måned å vente på trygge forhold før de kunne sette kursen sydover mot Madeira.

Du kan følge «Norita» her.

Du finner appen her.