Silene er en Norlin 34
Silene er nå i Stillehavet etter å ha seil langs den Columbianske kysten før de gikk gjennom Panamakanalen.
Eli med handlelapp.

Siste mulighet for billig mat

Silene er nå på vei mot Galapagos-øyene i Stillehavet og har bunkret opp det de har plass til i sin 34-fots store seilbåt i Panama. 

Publisert Sist oppdatert

Eli og Jørn på Silene forteller her at de etter råd har ftatt med så mye mat de får plass til, og det er ikke mye fordi vannlinja ligger alt under vann. Akkurat nå har de lite vind med mye med strøm mot Galapagos.

Artikkel fra Eli og Jørn

For alle langturseilere, og spesielt for dem som skal ”krysse” Stillehavet, er proviantering et hett tema. I karibien vil man som langturseiler finne at dagligvarer, diesel og bensin er dyrt. Det er selvsagt ikke like ille over alt, men som eksempel ville en fyr ha 10 NOK for å selge oss en tomat.

Mange båter drar innom Petit Martinique for å  bunkre drivstoff, mat og leskende drikker (alkohol og brus). Venezuela er også relativt billig, og særlig benyttes øya Margarita for proviantering. Her kan man bla kjøpe billige klær og tax-fri varer, men båter som har vært innom her i år, rapporterer på sine nettsider at boksmat (og liknende som gjerne er nyttig for proviantering til lange etapper), er priset som hjemme i Norge. På ABC øyene og i Cartagena, Colomia, får man alt man trenger av mat og drikke, og selv om prisene i Cartagena ikke er så avskrekkende, er de enda lavere i Panama. Om man skal gjennom Panamakanalen og inn i Stillehavet, vil det derfor være naturlig å fylle båten med mat, drikke og ”husholdningsartikler” som såper, kluter, parafin, tørkerull m.m. i Panama.

Supermarkeder og priser i Panama

På begge sider (av kanalen) finner man optil flere av de store (litt amerikaniserte) supermarkedene ”Super 99” og ”El Ray”. Prisene ligger stort sett ganske likt, men ”Super 99” synes å være litt billigere på basisvarer som pasta og ris, mens ”El Ray” er bedre på ferskvarer. På begge supermarkedene har de varer fra et utvalg av produsenter, så det er gode muligheter for å finne den billigste av hvert slag hvis man bare har litt tid på seg.  Det er vanskelig å gi eksakte priser, men som eksempel kan den billigste boksen med hakkede tomater, eller fløte på boks koste  rundt 0,40 USD, mens det dyreste merket kan koste deg rundt 1,25 USD. Den billigste ølboksen vi har funnet her  koster 0,39 USD. Dette er den beste ølprisen vi har funnet siden vi dro fra Las Palmas der vi betalte 1 Euro for en 6-pack.

Hva du finner og ”ikke” finner

I Panama finner du både grovt og fint mel, samt tørrgjær, bakepulver og vaniljesukker. Dette er varer vi har funnet stort sett hele veien, men før vi krysset atlanteren var det et stort diskusjonsemne –om man i det hele tatt kunne få tak i disse varene. På begge sider av kanalen er det også mulighet for å få fyllt opp med gass, diesel, bensin og vann.

    Det vi imidlertid savner i Panama, er et større utvalg av ”middager” på boks. Vi kommer nok til å gå mektig lei av skinke og corned beef. Ellers er utvalget av grønnsaker o.l. på boks ganske bra. Selv har vi ikke trykkoker ombord, men flere av båtene som har det, bruker denne til å hermetisere for eksempel  kjøtt, kylling og kjøttdeig.

Hvilken side av kanalen

Det er delte meninger om hvorvidt det er best å proviantere i Colon, eller på andre siden av kanalen, i Panama City. De overnevnte supermarkeder finnes i flere utgaver på begge sider av kanalen, og vår erfaring er at utvalget er stort sett det samme. I Colon betalte vi 1-2 dollar i taxi til supermarkedene, mens taxiturene til supermarkeder på andre siden av kanalen har vært lengre og litt dyrere. I Panama City vil du også kunne finne andre supermarkeder –om du fremdeles skulle mangle noe. Panama City har også en rekke relativt store ”hardware stores” (litt Clas Olsson liknende butikker), som ”Do It Center” og ”Novey”. Frukt og grønnsaker finner man  til gode priser på markeder på begge sider av kanalen, men på grunn av sikkerheten, er det tryggest å gå på marked i Panama City. I Colon kan man ikke gå utenfor marinaporten til fots uten å bli ranet.

    For båter som skal seile vestover i Stillehavet sies det at man bør proviantere så mye man kan få plass til i båten. En del varer kan man få tak i underveis, men prisene er høye. I Panama kan du ihvertfall få tak i det aller meste –uten å gå konkurs.