Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss
Mike Perham gjennomførte rekordseilasen i en Open 50
Mike Perham gjennomførte rekordseilasen i en Open 50

Nedre aldersgrense for jordomseilere?

En nederlandsk rettsinnstans behandler idag påstand fra barnevernet om å frata mor og far foreldreretten etter at de kommende uke vil sende sin 13 år gamle datter på soloseilas rundt jorden.

Publisert

Fokus på en nedre aldersgrense har blusset opp etter at 17 år gamle Mike Perham har satt ny rekord som yngste soloseiler i jorden rundt seilas. Mike Perham avsluttet idag morges, som den yngste soloseiler i historien, sin 30.000 nm lange seilas. Han krysset den tradisjonelle mållinjen mellom Lizard og Ushant kl 09:47:30 og slo dermed den forrige aldersrekorden satt av den amerikanske tenåringen Zac Sutherland.

Unggutten som er 17 år og 164 dager gammel ble eskortert av Royal Navy skipet HMS Mersey, et helikopter fra den 771. skvadron ved Royal Naval Air Station Culdrose, og en liten armada av pressebåter som hadde møtt frem for å følge Perham over mållinjen.

Les mer her

Den stadige jakten etter å bli den yngste til å seile jorden rundt solo har skapt debatt om sjøsikkerheten og om ikke barna som nå er langt under myndighetsalderen egentlig er offer for foreldrenes ambisjoner.

Barnevernet griper inn

Debatten nådde nye høyder etter at barnevernet i Nederland nylig grep inn for å forhindre den 13-år gamle Laura Dekker i et lignende rekordforsøk. I mai i år ble jenta anholdt i England etter å ha seilt alene over Nordsjøen. Da faren nektet å hente henne, men insisterte på at datteren kunne seile tilbake til Nederland på egenhånd, ble jenta plassert på barnehjem samtidig som barnevernet i hjemlandet ble varslet. Nå planlegger jenta, med full støtte fra foreldrene, å starte sitt rekordforsøk 1. september, en reise hun etter planen skal bruke to år på.

Idag skal en sivil rettsinstans i Nederland avsi dom om moren og faren skal fratas foreldreretten og en verge skal oppnevnes for å hindre jenta i å legge avgårde.

 

Les mer her