Ny sportssjef i Norges Seilforbund

NY SPORTSSJEF: Rigo de Nijs er ansatt som ny sportssjef i Norges Seilforbund.

Mannen som skal skape norske OL-medaljer

Norges Seilforbund har ansatt en svært erfaren nederlender som ny sportssjef.

Publisert Sist oppdatert

Rigo de Nijs (48) heter mannen som skal føre det norske landslaget i seiling frem til OL i Tokyo i 2020 – der deltagelsen forhåpentlig skal resultere i olympiske medaljer. Mange av de norske seilerne som deltok i Rio de Janeiro i 2016 har uttalt at 2020 er deres egentlige mål, og de vil nå får hjelp på veien av en svært erfaren trener.

Han har i praksis allered tiltrådt i stillingen.

24 år med OL-seiling

Rigo de Nijs kommer fra Nederland og har allerede seks OL og flere medaljer i bagasjen. Han har også vært involvert som trener i forbindelse med to Volvo Ocean Race. Roy Heiner er en seiler som har hatt mye med den nye norske sportssjefen å gjøre – både i forbindelse med Soling-seiling og Volvo Ocean Race.

Tilsammen 10 år med det nederlandske landslaget og 10 år med det tyske OL-laget i seiling er elementer fra Rigo de Nijs CV. Han har også jobbet to år med danske seilere og ett år i USA. Til Norge kommer han fra Tyskland der han fulgte de tyske Nacra 17-seilerne frem til OL i Rio de Janeiro. Det endte med en 13. plass.

Hans første OL som trener var i Barcelona i 1992. Da var han 24 år gammel.

Veldig godt fornøyde

– Vi i NSF er veldig fornøyde med at vi nå har fått på plass en så dyktig og erfaren sportssjef som Rigo. Han har en bred bakgrunn som våre seilere vil trekke store veksler på, sier Espen Guttormsen, generalsekretær i Norges Seilforbund.

Les også: Fra landslag til talentutvikling

Det var flere søkere til stillingen som sportssjef, både norske og utenlandske.

– Det er spesielt hyggelig å se at dyktige trenere også utenfor Norge ser muligheter og har troen på det norske landslaget og veien videre mot OL 2020 og 2024, sier Guttormsen.

Ny trenerkabal

NSF har sammen med den nye sportsjefen lagt hovedstrukturen i den fremtidige trenerkabalen. Rigo de Njis får foreløpig med seg Jacob Haug, som vil få ansvar for brett og skiff, og Anton Garrote, med ansvar for enmannsjoller. Haug har i de siste årene fulgt de norske paralympicsseilerne, mens Garotte førte de norske Laser-seilerne frem til OL i Rio de Janeiro.

– Resten av trenerkabalen blir lagt når den nye sportssjefen har blitt varm i trøya, sier Guttormsen.

Verdenscup i Miami

Den første oppgaven til det norske landslaget vil bli verdenscupen i Miami i USA, som starter 24. januar 2017. Der stiller Norge med en relativt fyldig tropp:

  • Anders Pedersen, Drøbaksund - Finnjolle
  • Mathias Mollatt, Moss - Laser Standard
  • Hermann Tomasgaard, KNS - Laser Standard
  • Tiril Bue, KNS - Laser Radial
  • Sebastian Wang-Hansen, KNS - RS:X
  • Maria Mollestad, KNS - RS:X
  • Helene Næss/Marie Rønningen, Tønsberg - 49er FX
  • Ragna og Maia Agerup, KNS - 49er FX

– Etter Miami vil det bli etablert et nytt landslag under den nye sportssjefen, og da vil arbeidet frem mot OL 2020 komme i gang for alvor.