THOMAS GUTTORMSEN

Tilbake i trener-manesjen

Etter fire år som lærer er Thomas Guttormsen nå tilbake som landslagstrener i Norges Seilforbund.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg gleder meg veldig og er supermotivert, sier Thomas Guttormsen, som starter som landslagstrener igjen 1. januar 2018.

Det begynte å krible

Han kan fortelle at tanken på et come back startet da 49er-seileren Helene Næss ringte ham og sa at hun og Marie Rønningen trengte en trener.

– Jeg kjente umiddelbart da hun spurte at det virkelig var noe jeg hadde lyst til, og jeg gikk i tenkeboksen og rådførte meg med familien min. Jeg ringte også til Espen Guttormsen (bror og generalsekretær) for å høre om Norges Seilforbund hadde et reelt behov.

Og det hadde forbundet, fordi Jacob Haug nylig hadde avsluttet sitt virke som landslagstrener.

Fant tonen

– Det hadde seg også slik at jeg fikk noen dager på vannet sammen med sportssjefen Rigo de Nijs på den samme tiden, og vi fant tonen umiddelbart og forsto hverandre godt. Og dermed var det gjort – det hele tok 10 dager fra Helene ringte til jeg hadde sagt opp jobben min som lærer.

Thomas Guttormsen har en lang karriere som landslagstrener bak seg – og den er ikke uten suksess. Det var Guttormsen som var trener da Siren Sundby tok gull i Europajolle, og det var han som var trener for Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen da de ble nummer fire i Star i OL i 2012.

Trener for de raske

Nå vil Thomas Guttormsen få ansvaret for klassene som går fort; båtene som krysslenser med gennaker på unnavindsleggene. Selv om han har vært borte fra trenergjerningen i flere år, håper han at han nokså fort skal kunne være oppdatert på hva som har skjedd i disse klassene.

På spørsmål om hva han anser som sin sterkeste side som trener, svarer Thomas Guttormsen dette:

– Det er å jobbe med de indre prosessene til seilerne; det å få dem til å orke å ta de tøffe beslutningene både i regattaer og på trening. Dette har jeg også lært mer om mens jeg har vært lærer, og her tror jeg at jeg har en del å tilføre, som kan hjelpe seilerne.

Rigo de Nijs forteller til SEILmagasinet at han jobber med å legge hele trenerkabalen, opplegg og program for 2018 og at dette vil være klart før jul.