Lotte, Kasper og Eilert syntes det var spennende å møte på spekkhoggere

Familien får skryt av spekkhoggerforsker

Det har i sommer vært flere observasjoner av spekkhoggere langs norskekysten. Daniel er en av de som møte på spekkhoggere. Hans reaksjonsmønster får skryt av forsker på spekkhoggere.

Publisert

Daniel Holden seilte mellom Frøya og Sula utenfor Trøndelagskysten da han sammen med familie observerte en flokk med spekkhoggere. Han så at de var på kryssende kurs, og valgte å endre kurs slik at seilbåten ikke ville krysse midt i flokken.

Får skryt av forsker

Eve Marie Jourdain er en av landets fremste eksperter på spekkhoggere. Hun jobber med å forske på spekkhoggere i organisasjonen Norwegian Orca Survey. Hun gir skryt til Holden for å vike for spekkhoggerne. Hun anbefaler at båter som ønsker å observere spekkhoggere kommer skrått inn aktenfra for deretter å gå parallelt med spekkhoggerne. Farten bør være lav på god avstand av dyrene. Spekkhoggerne har på denne måten mulighet til å observere kommende fartøy og selv velge om de ønsker å trekke seg unna.

Lett gjenkjennelige

Spekkhoggeren er lett gjenkjennelig med sine karakteristiske fargemønster og den markerte ryggfinnen. Den er svart og hvit, hvorav ryggsiden er svart. Den har hvite flekker rundt øynene og en flekk på buken som går opp på sidene mellom ryggfinnen og halefinnen. I følge Polarinstituttet finnes de fleste spekkhoggerne i Antarktis. I Norskehavet og Barentshavet regner man med at det er rundt 3000 spekkhoggere. En voksen hann regnes som den største av alle delfiner, og kan bli opptil ti meter lang og veie nærmere åtte tonn. Hannene er betydelig større enn hunnene.

Det var en rolig dag utenfor Trøndelagskysten at spekkhoggerflokken dukket opp

Intelligente dyr med språk

Spekkhoggerne er intelligente dyr som tilhører delfinfamilien. De er på toppen i havets næringskjede. Intelligensen kommer blant annet frem i forbindelse med spekkhoggernes kommunikasjonsmetode, hvor de bruker lyder til et slags språk. Forskerne har klart å vise at de forskjellige grupperingene har sin egen dialekt, og de jobber med å tolke hva lydene betyr. Spekkhoggerne samarbeider om å å fange byttedyr. Dette kan være alt fra sild til større hvalarter. I Norge spiser hovedsakelig spekkhoggerne sild som de jager i tette stimer. Spekkhoggerne kommuniserer og sørger for at enkelte av gruppemedlemmene svømmer gjennom sildeflokken og slår silda i svime med halen. Deretter kan flokken svømme rundt og spise sild. Det er også flokker i Norge som spiser sel og niser. Dette er også jakt som krever koordinering og samspill i spekkhoggerflokken. Til tross for at spekkhoggerne er på toppen av næringskjeden og spiser store dyr, har det aldri blitt registrert angrep på mennesker i fri natur.

Forsker Jourdain ønsker hjelp til registrering av spekkhoggere

Ønsker hjelp fra seilere til å registrere spekkhoggere

Jourdain har sammen med sine medforskere bygget opp en stor database av registrerte enkeltindivid og ønsker gjerne at seilere som møter på spekkhoggere tar bilder og registrerer dette.. Dette kan gjøres på https://www.norwegianorca-id.no/upload