Oppdagelsesferd å egne premisser

Nok en gang har tenåringene løsrevet seg fra sommerferier med mor, far og lillesøster. Og tatt skrittet ut på fjorden for å seile sin egen sjø.

Publisert Sist oppdatert

Det var en gang en tid – for bare noen få tiår siden. En tid da ungdom langs hele kysten satt vinteren igjennom og gledet seg til en ny seilsesong. Sesongen startet man så tidlig at isen så vidt hadde gått i Indre Oslofjord. Med neglesprett på hender og tær og røde roser i kinnene seilte de med et smil om munnen. Gleden over å seile sin egen sjø, dra på oppdagelsesferder på egne premisser og møte andre likesinnede langs Nordens havner overgikk all verdens kulde og motvind.

Andunger, BB11-er og andre små kjølbåter med bomtelt og syntetisk sovepose rett på fuktig dørk; der lå de og hørte på snorkingen til kompisene ved siden av, lyden av bølger mot klinkbygd skrog og tomme ølflasker som rullet frem og tilbake i takt med bølgene. For bare noen tiår siden var seilbåtdrømmen så sterk blant ungdommen, at den var verdt all verdens sommerjobber med maling av hus, stoffing av naboens båt, plenklipping og luking.

Så kom plastalderen. Foreldre kjøpte større og større båter og hele kulturen blant ungdom med å dra på seiltur på egenhånd forsvant. Kanskje ble de med foreldrene på seiltur? Eller kanskje de ble sittende inne foran skjermen uten eventyrlyst, som så mange andre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her