Verdens største seiler gjennom tidene

Noen uker før jul sovnet legenden Paul Elvstrøm (1928–2016) inn i hjemmet sitt i Hellerup i Danmark. Seilsporten mistet dermed sin kanskje aller største seiler gjennom tidene.

Publisert Sist oppdatert

Paul Elvstrøm tilhører en ytterst liten gruppe som har skrevet seg inn i historiebøkene for å ha vunnet fire olympiske gullmedaljer på rad; i 1948, 1952, 1956 og 1960. Ialt har han deltatt i åtte OL – det første da han var 20 år og det siste da han var 60 og seilte sammen med yngstedatteren Trine i den sprekeste av alle OL-klassene i 1988 – katamaranen Tornado. Fordi han var tyngst av de to, var det ofte at det var han selv som stod i trapesen, samtidig som han styrte.

Ingen hadde tro på Paul Elvstrøm da han debuterte i OL-klassen Firefly i 1948. Han hadde utmerket seg lokalt i Piratjolle i Hellerup Sejklubb, og han ble oppfordret til å stille opp i uttagningsseilasene. De vant han, og da han stilte til start i OL, hadde han knapt seilt i OL-klassen Firefly. Det startet verst tenkelig ved at han måtte trekke seg fra første seilas, og den siste dagen måtte han vinne begge seilasene for å ta gull. Det klarte han.

I stadig mer suveren stil gjentok han bragden i de tre neste OL-ene, men samtidig med de glitrende resultaene økte også forventningspresset på den danske seileren. Elvstrøm begynte å slite med nervene – noe som skulle komme til å prege mye av hans senere seilkarriere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her